Hajdúszoboszlói városnézés idegenvezetéssel 2.

2020. december 19.

Általános információk

Elérhetőségek

Tourinform Iroda Hajdúszoboszló
Szent István Park 1-3.

Információ

06 52/558-928
06 30/200-5665

Nyitva tartás

A Gyógyfürdő aktuális nyitvatartási idejéről az alábbi linkre kattintva tájékozódhat:
Tourinform Iroda Hajdúszoboszló

Fontos tudnivalók

 • A program 10.00 órakor indul a Tourinform iroda elől
 • A program során idegenvezető kíséri a résztvevőket
 • A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött
  REGISZTRÁCIÓ

Ismerkedjen meg a város történelmével, kulturális értékeivel, fedezze fel Hajdúszoboszlót!

Ismerje meg Hajdúszoboszló épített örökségeit, nevezetességeit idegenvezetéssel, helytörténeti sétával.
Hajdúszoboszló turisztikai központjától indulva a város legfontosabb nevezetességeivel és műemlékeivel ismerkedhet meg. Utunk során a Szent István parkban található Tourinform Irodától a város központja felé haladva olyan kiemelkedő látnivalókat érintünk, mint a Görög-katolikus templom, a Református templom, a város ezen részén található jelentősebb köztéri szobrok és a Bocskai István Múzeum. A túra kb. 2,5 óra alatt járható be, és ezalatt az idő alatt számos érdekes információval gazdagodhat.
A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Részletes program

10.00 Gyülekező a hajdúszoboszlói TOURINFORM iroda előtt (Szent István park 1-3.)
Ezt követően Túri Borbála lokálpatrióta könyvtáros vezetésével fognak a résztvevők egy kellemes sétát tenni az Alföld legismertebb fürdővárosának nevezetességeit megismerve. A séta során az alábbi nevezetességeket ismerhetik meg jobban vendégeink.

 • Tourinform Iroda

  A Szent István parkban található a TOURINFORM – Turisztikai Információs Iroda – a strandfürdő főbejáratának szomszédságában a szökőkúttal szemben, amely a város turisztikai központja. Az iroda 2012 májusában átadott modern kupolás épülete illeszkedik a környezethez.

 • A Szerelem kútja

  A Szerelem kútja a szerelmesek és a szerelemre vágyók kötelező megállóhelye. A legendák szerint, aki iszik a kút vízéből az biztosan szerelembe esik, aki pedig már szerelmes, az is biztos lehet abban, hogy szerelme tartósabbá válik ezáltal. A mészkő kutat Matl Péter szobrász 1995-ben készítette.

 • Zászló SZOBOR

  A „Zászló” című szobor Kígyós Sándor alkotásának köztéri méretre felnagyított változata, melynek készítője a művész barátja, Ila Gyula volt. A dél-afrikai sötétszürke gránitból készült szobor a Szoboszlói Kulturális Közösség és a Városi Művelődési Központ kezdeményezése nyomán került a köztérre. A szobor kiválasztását a gazdag életműből a művész özvegye javasolta, aki hozzájárult, a mű felnagyításához is. A felnagyítást Kígyós Sándor barátja, Ila Gyula vállalta és végezte el pécsi műhelyében. A szoboravatásra 1994. október 15-én került sor. A szép számban megjelent vendégek között voltak a művész szoboszlói barátai, tanárai, rokonai, mivel Kígyós Sándor gyermekkorát Hajdúszoboszlón töltötte. Gyermekkori vágyai között nem szerepelt a szobrászmesterség, sőt az általános iskola elvégzése után a debreceni Vegyipari Technikumba került, s közben a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakiskolában klarinétozni tanult. Ezt követően a Tanítóképző könyvtár-népművelés szakát végezte el, végül a Kossuth Lajos Tudományegyetemen irodalomtanári diplomát szerzett. Mindeközben arra is jutott ideje, hogy művészetelméleteket tanulmányozzon. A képzőművészettel gyakorlatban igazán csak Pécsváradon kezdett el foglalkozni. A művész fiatal korában elhunyt, így a szoboravatást már nem élhette meg.

 • Görög Katolikus Templom

  Hajdúszoboszló Görög Katolikus templomát érdemes megtekinteni, a város legkisebb és legfiatalabb isteni hajléka. A kis görög katolikus közösség 1994-ben építtette meg templomát. A tervező Lengyel István korszerű anyagokat ötvözött bizánci stílus jegyekkel. Az ikonokat Latorcainé Újházi Aranka készítette. A görög katolikus egyház 1596-ban jött létre, amikor a bizánci szertartású magyarországi ortodox hívek jelentős része elfogadta a pápát és csatlakozott a katolikus egyházhoz. A görög katolikus jelző azt jelenti, hogy a római pápát Szent Péter utódjának és az Egyház földi vezetőjének tartják – ezért “katolikus”; ugyanakkor kifejezi a keleti (általános szakkifejezéssel “ortodox”, saját terminológiában “bizánci”) szertartáshoz való ragaszkodást (pl. Szent Liturgia végzése), és bizonyos egyházfegyelmi szabályok megtartását is (pl. a nős emberek pappá szentelése) – ezért “görög”.

 • Piac

  Hajdúszoboszlón bár minden nap van piac, a kedd, a csütörtök és a szombati napok az igazán piacos napok, ezek közül is kiemelkedik a szombat. A piacon a helyi őstermelők, kereskedők kínálják portékáikat. Pénteken Termelői Piac működik 14.00-órától 16.00-óráig. Érdemes ellátogatni, ha a helyi termelők, kézművesek által kínált egyedi termékeket szeretnénk megismerni.

 • Bocskai Rendezvényközpont

  2012-ben Hajdúszoboszló Város Önkormányzata – Európai Uniós források felhasználásával – Hajdúszoboszló főterének és környezetének átfogó rehabilitációját kezdte meg, melynek során a Bocskai mozi épületének átalakítása is lezajlott. Az átalakított épület nagyterme alkalmassá vált házasságkötések és kisebb konferenciák lebonyolítására is. A felújítás során megtörtént az épület akadálymentesítése. Az épület előtti rendezett parkban érdemes kicsit megpihenni!

 • I. világháborús emlékmű

  Az I. világháborús emlékmű Somogyi Sándor szobrászművész köztéri munkája, amelynek talapzatán 1051 hajdúszoboszlói hősi halottnak állít emléket. A pénzt az emlékműre közadakozásból gyűjtötték, az avatóünnepségre 1927. október 20-án került sor. Érdekesség, hogy az akkori meglehetősen rossz gazdasági helyzet ellenére hatalmas díszünnepség keretében ünnepelték a szobor avatását.

 • Református Templom

  Hajdúszoboszló város legrégebbi műemlék épülete a helyi Református Templom és a mellette húzódó városi erődfal maradványai. Az épület együttes a város szimbolikus jelképe. A Református Templom barokk stílusban épült az 1700-as évek elején. Bővítése 1818-ban történt, mely során klasszicista stílusjegyeket használtak az építők. Az egyházi épületet 2000-ben teljesen felújították. Az épületben több régi múltidéző ereklye látható, mint a Mózes-szék 1816-ból, vagy a szószék terítője 1937-ből, melyre a város címere van hímezve. Az istentiszteletek mellett a templom többször otthont ad hangversenyeknek, énekkari esteknek. A templom egyik egyedi kezdeményezése az épületben található Nagy Magyarország térkép, melyen az istentiszteletek végeztével, kis gombostűvel jelöli minden távolról érkező testvér a szülővárosát. A gyülekezet és a hit nagyságát e térképen található sok-sok gombostű szimbolizálja. A templom nyitvatartási időben látogatható, azon kívül előzetes bejelentkezés szükséges. Március 15. és szeptember 30. között a templom 10 és 12 óra, illetve 15 és 17 óra között tart nyitva.

 • Városi Erődfal Maradványai

  A városi erődfal megépülésének korát az újabb kutatások a XVI. század első felére teszik, ezek szerint már a hajdúk idetelepítése előtt itt állott. Jelentős katonai szerepet töltött be és évszázadokon át övezte a templomot. A város lakói e falak védelmében kerestek menedéket a Szejdi török basa hadjárata idején. A lerombolt erődöt a XVIII. században újjáépítették, de mára már csak egy húsz méter hosszú fal rész maradt meg belőle az északnyugati sarokbástyával.

 • Harsányi Bálint Emlékmű

  Seregi József budapesti szobrászművészt kérték fel, hogy elkészítse Harsányi Bálint huszárkapitány emlékoszlopát, amelyet 1984. október 9-én állított fel a város. Harsányi Bálint 1820-ban született Hajdúszoboszlón. Élethivatásául a katonai pályát választotta. A Császári és Királyi Huszárezred 2. századában szolgált, Galíciában. Itt értesültek a készülő 1848-as forradalomról és kezdeményezésére 131 bajtársával elhagyták ezredüket, és hazaszöktek Magyarországra, a haza és a forradalom védelmére. Az 1849-es tavaszi hadjáratban, már huszárkapitányként vezette seregét. A rákosmezei csatában halt hősi halált.

 • Városháza

  A klasszicista városháza alapjait már 1818-ban letették. Többször átépítették, a mai formáját 1896-ra érte el, majd 1935-ben díszkaput is kapott. Vízszintes tagolású, nyugodt hatású, méltóságteljes homlokzatával a város egyik meghatározó műemlék épületévé vált. A városháza templom felöli részén 1935-ben egy figyelemreméltó átalakítás történt. Az egykori strázsamesteri szoba feláldozásával itt nyitották meg a főbejáratot. Az átalakítást, és a díszkapu elkészítésének költségeit Stahler Dániel, egy helybéli gazdag és előkelő személy vállalta magára.

 • 1956-os kopjafa

  Az 1956-os kopjafa Császi Ferenc hajdúszoboszlói népi iparművész alkotása, amelyet 1994. október 23-án lepleztek le és, azóta is eredeti helyén áll. Minden év októberében megemlékezést tartanak a kopjafánál.

 • Szent László Római Katolikus Templom

  A hajdúszoboszlói Szent László Római Katolikus Templom barokk stílusban épült 1777-1786 között és 1788-ban áldották meg. A templom belsejét díszítő freskók Takács István egyházi művész munkái, amelyek 1957-ben készültek. Az alkotás az egyházi témákat ötvözte a város életét meghatározó adottságokkal, mint a gyógyvíz megtalálása, vagy a Hortobágy közelsége. A Bocskai utcában található katolikus templom eme freskóival Hajdúszoboszló egyik egyedi műemlékének számít. A templom másik különlegessége, hogy II. János Pál, még krakkói érsekként járt itt.

 • Bocskai István Lovas szobra

  Bocskai István, többek között Szoboszló területére is telepített hajdúkat, így a későbbi korok folyamán személye a táj jelképévé vált, így városunknak is. Az 1969-ben Marton László szobrászművész által elkészített szobrot csak három évvel később 1972-ben avatták fel. A Hadvezér áll előttünk, aki visszahorkanó, toporzékoló lován ülve a csata végeredményét szemléli. Kardját maga előtt nyugtatja, köpenye a szélben hátra lebben.

 • II. világháborús emlékmű

  A II. világháborús emlékmű, amely 737 hősi halottnak állít emléket, Bene Miklós alkotása. A főoszlop hátoldalán a háború borzalmaira utalva lángnyelvek közt elvesző emberi fejek láthatóak. A művet 1990-ben avatták fel. A három tagból álló emlékoszlop közül az egyiken magyar hősi halottak nevei, egy másikon pedig a városból elhurcolt zsidó áldozatok nevei olvashatóak.

 • Bocskai István Múzeum/ OPCIONÁLIS EGYÉNILEG LÁTOGATHATÓ

  A Bocskai István Múzeum Hajdúszoboszló óvárosi központjában található, a fejedelemről elnevezett utcában. A több épületből álló Bocskai Múzeum főépületében található a Szoboszló öröksége: föld – kard – víz c. helytörténeti állandó kiállítás. A múzeum legféltettebb műkincse a Bocskai-zászló, melyet a hagyomány szerint maga a fejedelem adományozott az itt letelepített lovashajdúinak. A zászlón látható címer fedezhető fel a szoboszlói hajdúk kiváltságlevelén, és ez ma is Hajdúszoboszló város címere. A Bocskai-kultusz egyik megnyilvánulása Szüts János 1816-os festménye a fejedelemről, melyet a város vezetői rendeltek meg és fizettek ki. A kiállítás sokszínűségét mutatja, hogy a hajdúmúlt mellett a mindennapi életről vagy a gyógyfürdő kiépüléséről is találhat érdekes információkat a látogató, de megtaláljuk itt a hévíz feltárójának, Pávai Vajna Ferencnek személyes tárgyait is. A múzeum udvarán a paraszti földművelés eszközei mellett körmös traktor, szánok, szekerek láthatók. Megszólaltathatóak Oborzil Edit és férje, Jeney Tibor által készített alumínium harangok. A város jelképévé vált harangház harangjai is ennek a gyűjteménynek a részei. A kiállítások hétfő kivételével a hét minden napján látogathatóak: április 1. – október 31. között 10-től 18 óráig, november 1. – március 31. között 10-től 16 óráig
  Teljes árú jegy: 1200 Ft/fő
  Kedvezményes jegy (6–26 év és 62–70 év között): 600 Ft/fő
  A városnézésen való részvétel ingyenes, viszont előzetes jelentkezés szükséges az alábbi elérhetőségeken!

További információ

Tourinform Iroda Hajdúszoboszló
Tel.: 06 52/558-928
E-mail: turizmus@hajduszoboszlo.hu

Jelenlegi pozíció
Irányok lekérdezése
Útvonaltervezés menete:
 1. Nyomja meg az “útvonaltervezés” feliratú linket a térképen,
 2. A térkép alatt megjelenő “A” mezőbe adja meg címét,
 3. Kattintson az “Irányok lekérdezése” gombra!
Megosztás

Friss hír!

Zárva a hajdúszoboszlói 30 hektáros fürdőkomplexum.

Kivétel a Gyógyfürdő, ahol fogadják a vendégeket száraz gyógykezelésekre és gyógyvizes kezelések is igénybe vehetőek a távolság betartásával: súlyfürdő, vízalatti vízsugár masszázs, vízalatti gyógytorna, valamint orvosi vizsgálat, maszk viselésével a Hungarospa Gyógyászatán 2020. november 16-tól hétfőtől péntekig 8-16 órág.

A 484/2020.(XI.10.) Kormányrendelet értelmében a hajdúszoboszlói fürdőkomplexum többi egysége az Aqua-Palace Fedett Élményfürdő, az Árpád Uszoda, a Hungarospa Thermal Hotel, és a Thermal Camping) 2020. december 11-ig üzemszünetet tart.

A vírusjárvánnyal kapcsolatos, folyamatosan frissülő információkért érdemes weboldalunkat rendszeresen olvasnia.

hajdúszoboszlói fürdőkomplexum

A weboldal használatával hozzájárul a sütik használatához. Részletek...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close