Mindennapi kenyerünk

2020. október 16.

A kenyér világnapja alkalmából házi kenyérsütés program várja az érdeklődőket a hajdúszoboszlói Gazdaházban október 16-án pénteken.

A kenyérnek a magyar ember életében mindig nagy szerep jutott. Életnek nevezték a búzát, s a belőle sütött kenyér is szent volt. Ünnep volt az a fáradságos munka is, amikor a gazdasszony kenyeret sütött. Messze kerültünk már ettől, hisz hazafelé menet, bármelyik élelmiszerboltba beszaladva vehetünk kenyeret, de hol van ez a termék attól a kenyértől, amiben benne van alkotójának az ereje, ideje, szeretete, gondossága!
Mint a gyermek születése, olyan a kenyér sütése: mielőtt betakarjuk a kenyérruhába még meg is fürösztjük. A kenyér sütéskor nagyon fontos, hogy az alapanyagok, és a helyiség is kellőképpen meleg legyen.
Kezdjünk akkor neki az egész napos munkánknak, amiből 15-20 percet mi végzünk, a többi a kovász dolga.

Program

A program időtartama: kb: 120-140 perc
Résztvevők száma: maximum 15 fő
A résztvevőkkel közösen készítjük el a kenyeret, melyhez a hozzávalókat mi biztosítjuk, a szükséges eszközök közül a saját dagasztótálat és a kenyérruhát, kötényt, kendőt a résztvevők hozzák.

  1. Bemutatjuk a frissen sült kenyerünket.
  2. Bemutatjuk a sütésre váró másik, kellően megkelt kenyerünket, amelyet a program elején a sütőbe rakunk, és sütni kezdünk.
  3. Közösen készíteni kezdjük a résztvevők saját kenyerét:
    – Kézmosás, kötény- és kendőkötés.
    – A hozzávalókat kimérjük a dagasztótálakba.
    – Dagasztás.
    – Kelesztés (30-40 percre meleg helyre rakjuk a letakart dagasztótálakat) eközben:
    – Vajat köpülünk.
    – Zöldséges, fűszeres kenőkéket készítünk.
    – A frissen kisült kenyeret kivesszük a sütőtálból, megfürdetjük, hűlni tesszük, de nem ezt szegjük meg, hanem a hűltebbet, ezzel meg lehet kóstolni a vajat és a kenőkéket.
    – A kenyeret újradagasztjuk, a kovászt kiszakasztjuk.
    – A kenyérruhával letakart dagasztótálakat, dobozban a kiszakasztott kovászt, és a készített kenyér receptjét a résztvevők magukkal viszik, a saját kenyerüket otthon sütik meg.

A programon csak az előzetesen bejelentkezett résztvevőket tudjuk fogadni.
Jelentkezni lehet a helyszínen a Gazdaházban (Hajdúszoboszló, Vasvári Pál u. 40), telefonon, a 06/52/359-119 számon, vagy e-mailben gazdahaz.hajduszoboszlo@gmail.com.
A program díja a résztvevőknek 2.200 Ft.

Szervező:
Szoboszlói Gazdaház Alapítvány
elérhetőségek
+36 52/359-119; +36 70/213-0182
gazdahaz.hajduszoboszlo@gmail.com

Helyszín

Gazdaház, Hajdúszoboszló Vasvári Pál utca 40.

Jelenlegi pozíció
Irányok lekérdezése
Útvonaltervezés menete:
  1. Nyomja meg az “útvonaltervezés” feliratú linket a térképen,
  2. A térkép alatt megjelenő “A” mezőbe adja meg címét,
  3. Kattintson az “Irányok lekérdezése” gombra!

Megosztás

A weboldal használatával hozzájárul a sütik használatához. Részletek...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close