Semsey-kastély – Balmazújváros

Általános információk

Nyitva tartás

Május 1 – szeptember 30
Hétfő – Vasárnap: ZÁRVA
Kedd – Szombat: 10-18 óra

Október 1 – április 30.
Hétfő – Vasárnap: ZÁRVA
Kedd – Szombat: 8-16 óra

Elérhetőség

4060 Balmazújváros, Debreceni u. 2.
+36 52/821-555/1-es mellék
+36 52/821-555/2-es mellék Tourinform Iroda
www.semseykastely.hu
balmazkultur@gmail.com

A XVIII-XIX. század fordulóján épült, kétszintes klasszicista stílusú Semsey Kastély a város szívében, a Debreceni utca 2. szám alatt várja látogatóit, ahol többek között megtekinthető a Semsey Andor Múzeum megújult állandó kiállítása. Az épület különféle rendezvények kedvelt helyszíne, ahol turisztikai információs iroda is működik.

A klasszicista stílusjegyeket viselő, 1959-től műemléki épület az ország kiemelt műemlékei közé tartozik.
Az épület egyedisége, hogy az utcai homlokzat felőli timpanon középső részén a Semsey család grófi címere látható, továbbá a kastély alatt egy hatalmas, boltíves pincerendszer található.
A négy kőoszlopon álló kocsiáthajtó felett egy nagy méretű terasz látható, amelyet díszes, vasrácsos korlát vesz körül.
Az épület 2012-2013. évi felújítása óta a Semsey Andor Múzeumnak is otthont ad, ahol az állandó kiállításon megismerkedhetnek a látogatók a Semsey család, továbbá Balmazújváros történetével, a környék néprajzával, valamint a város híres szülötteinek – Veres Péter író, politikus, Soós Imre színész, Lengyel Menyhért író, színműíró, forgatókönyvíró – életével.
A múzeumban időszaki kiállítással is kedveskednek a látogatóknak, az épületben található rendezvényterem és képtár pedig különféle rendezvények helyszínéül is szolgál.
A látogatók segítségére, tájékoztatására pedig az itt lévő turisztikai információs iroda áll rendelkezésre.

Megközelítés

A Semsey Kastély épülete Balmazújváros szívében helyezkedik el.
Megközelíthető a 33-as számú főúton, Hortobágytól 20 km-re, Debrecentől 23 km-re, a 4-es főúton Hajdúszoboszlótól 19 km-re, a 35-ös úton Hajdúböszörménytől 14 km-re, az M3-as autópályán Budapesttől 220 km-re.

Parkolás

A kastély épülete előtt parkolásra nincs lehetőség. 100 méteres körzetben található a Kamilla Gyógy- és Termál Fürdő, a Penny Market és a Veres Péter Kulturális Központ, melyekhez nagy parkoló tartozik. Ezeket bátran használhatják az idelátogatók.

Járványügyi információk

  • A védelmi intézkedések értelmében csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezőket és a felügyeletük alatti kiskorúakat fogadhatjuk.
  • A múzeumba és a Tourinform Irodába való belépés feltétele a védettségi igazolvány és a személyazonosságot igazoló fényképes igazolvány felmutatása.
  • A kézfertőtlenítés, illetve a maszk használata látogatóink számára továbbra is kötelező.

Képek a Semsey Kastélyról

Megosztás