Ismerd meg a Hajdúság ételeit

2020. augusztus 25.

Orjaleves, töltött káposzta és az élet vize, a pálinka – Ezek egyike sem hiányozhat a hajdúsági ebédasztalról.

Mint minden tájegységnek, úgy a Hajdúságnak is megvannak azok az ételei és italai, amelyek a régió gasztronómiáját színesítik. Mai blogposztunk ezeket foglalja össze, és reméljük kedvet is hoz, hogy a környéken járva a helyi specialitásokat megkóstoljátok.

Hajdúsági ételek

A tiszántúli ember úgy tartja, hogy “nem is ebéd az, ha nincs leves”. Ebből adódóan széles körű levesválasztékkal várják a helyi csárdák és éttermek az ideérkező turistákat.
A hajdúsági orjaleves és halászlék nem hiányozhatnak egy hajdúszoboszlói étterem kínálatából sem, de a különféle gyümölcs- és tejlevesek valamint tésztalevesek is említést érdemelnek. Jellegzetes levesbetét a csiga, amelyből gyűjtemény is található a Déri Múzeumban, Debrecenben.
A hortobágyi ízeket is megtalálhatjuk a szoboszlói éttermek kínálatában, úgy mint a hortobágyi húsos palacsinta vagy a slambuc, melyek gyakran felkerülnek az étlapra.
A slambuc tradicionális pásztorétel, pirított szalonnából, lebbencstésztából és krumpliból készül bográcsban. Egy jó birkapörkölt, amely szintén bográcsban főzve a legfinomabb, sokszor a hajdúsági lakodalmak csúcspontjaként szolgál.

De más, az egész országban közkedvelt étel is tipikusan a térségre jellemző. Tudtátok például, hogy a töltött káposzta is eredetileg debreceni különlegesség? A savanyú káposztába töltött darált húst füstölt szalonnával és füstölt kolbásszal ízesítik, tejföllel a tetején tálalják.
Az esküvők és családi eseményeken felszolgált pálinka a térség jellemző itala, amely nem hiányozhat egyetlen ünnepségről sem; van ahol a pezsgő, van ahol borral koccintanak, de a Tiszántúlon “eau de vie” – azaz az élet vize kerül a poharakba. A jó pálinkának már az illatában is visszaköszön a gyümölcs, ízlelve pedig mintha beleharaptunk volna. Ehhez persze fontos az elsőosztályú helyi alapanyag lepárlása, ezek közül a leggyakoribb az alma és a szilva, de rengeteg különlegességgel is találkozhatunk már.

Töltsetek több napot is a térségben, hogy végig tudjátok kóstolni a helyi étel- és ital kínálatot, amely országos szinten is kiemelkedő!

Tipp: Ha éppen erre jártok szeptember 5-én látogassatok ki a repülőtérre a Birka és Slambucfőző Örömnapra! 

Megosztás

A weboldal használatával hozzájárul a sütik használatához. Részletek...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close