Várostörténet

Hajdúszoboszló város, mint gyógyhely és üdülőközpont, valamint a hajdúszoboszlói gyógyvíz születésnapja egyaránt 1925 október 26.

Ez a nap a jövő zálogát adta a város kezébe. A „folyékony arany” felszínre törésének napja ez, mely a turizmus szempontjából meghatározó volt a kis mezőváros életében és új lehetőséget kínált a fejlődéshez.

Két geológus, Dr. Bőhm Ferenc és Dr. Pávai Vajna Ferenc megalapozott kutatások után jelölte ki a szoboszlói próbafúrás helyét. A fúráshoz szükséges engedélyt több mint egy évvel e jeles nap előtt kapták meg, majd munkájuk eredményeként 1090,87 méter mélységből előtört a 73°C-os hévíz. Ettől a naptól kezdődött Szoboszló új élete, mely akkor még nem is tudatosult a szoboszlói emberekben.

A gyógyító víz

Eleinte nem is tudta a város, hogy mihez kezdhetnének a folyamatosan felszínre érkező víztömeggel. A helyi emberek tapasztalatai alapján azonban előtérbe került a felhasználás lehetősége, hiszen a férfiak fürödni, míg az asszonyok mosni kezdtek a vízben és jótékony hatásait ez által is tapasztalták.

A gyógyító víz híre egyaránt gyorsan terjedt a környéken, és az országban. Ez a szakemberek érdeklődését is felkeltette és hamarosan elemzések hosszú folyamata kezdődött, melynek eredményeként tudományos elbírálás szerint is gyógyító hatású vize lett Hajdúszoboszlónak. Ennek következménye lett az elhatározás egy fürdő megépítésére.

Nemzetközileg elismert gyógyhely

A bizonyított gyógyhatások és a folyamatos fejlesztések következtében a város nemzetközi szinten is elismert gyógyhellyé vált. A fürdő és a város turisztikai szolgáltatóinak kínálata folyamatosan igazodik a kialakult trendekhez, melyeket a hagyományos gyógyászati eljárásokkal ötvöznek. Ennek köszönhetően széles a kínálati paletta az egészségturizmus területén.

Az ide látogató vendégek egy helyben élvezhetik a gyógyvíz mellett kínált gyógykezelések jótékony hatásait és próbálhatják ki a rekreáció jegyében kínált wellness és fittness életmódhoz igazodó szolgáltatásokat is. Hajdúszoboszló nemcsak a gyógyulni vágyó, hanem az egészségüket megőrző, kényeztetésre vágyó emberek számára is ideális turisztikai célterület.

A gyógyvíz ereje, felhasználása

A gyógyvíz alkalmazása során tapasztalható gyógyulás alapvetően a hajdúszoboszlói víz összetételéből adódik. Az összetevők hatékonysága mellett a szakértelemmel és tapasztalattal alátámasztott kezelések gyógyító hatást fejtenek ki az alábbi megbetegedések esetén:

  • bel- és bőrgyógyászati problémák,
  • meddőség, nőgyógyászati betegségek,
  • urológiai megbetegedések,
  • mozgásszervi rendellenességek,
  • idegrendszeri problémák,
  • műtétek utáni regenerálódás.

A kiemelt példákon túl még hosszú a sor a gyógyvíz számos jótékony hatását illetően, de talán már ez a rövid felsorolás is mutatja sokszínűségét a gyógyítás területén, mely hosszú évek óta Hajdúszoboszló öröksége és kincse.

Gyógyulás és megelőzés

A gyógykezelések igénybevételére lehetőség nyílik közvetlenül a gyógyfürdő, valamint több városi hotel vendégeként is. A kezeléseket minden esetben szakorvosi vizsgálat előzi meg, majd a probléma megoldására az orvosi javaslat alapján kezdődik meg a gyógykezelés. Az állapotfelmérés során javasolt kezelések igénybevételét követően a vendégeknél szinte 100 %-ban nagyfokú javulás volt tapasztalható. Természetesen kivételek mindig voltak és lesznek is, de éppen ezért fontos és nélkülözhetetlen az orvosi konzultáció.

Az egészségügyi problémákkal küzdő vendégeken kívül, a rekreáció is fontos a gyógyvíz felhasználásának tekintetében, hiszen nagyon sokan a gyógyvíz regeneráló és megelőző hatása miatt keresik fel a gyógyfürdőt. Az egészséges élethez nélkülözhetetlen a munkás hétköznapok utáni kikapcsolódás, testi-lelki feltöltődés, mely megelőzheti a nagyobb problémák kialakulását.

A természet patikája

Az ősi pannon tenger évmilliókon keresztül lerakódott kincse lett Hajdúszoboszló öröksége, mely évtizedek elteltével is maradandó. Hajdúszoboszló gyógyvize egyedi ásványianyag és nyomelem tartalmának köszönhetően az egészségügyi problémák megelőzése és gyógyítása területén is széles körben alkalmazható. Mindkét terület esetében az egészség áll a középpontban, hisz mind a megőrzés, mind pedig a helyreállítás során a Hajdúszoboszlói gyógyvíz kiemelkedik a természet patikájának tárházából.

Szeretne időben értesülni a programokról?Iratkozzon fel hírlevelünkre itt!

Megosztás