Archívum

2021. november 24.

Családi foglalkozás a DigITérben – Térségi

Családi foglalkozás a DigITérben az Agóra Tudományos és Élményközpontban
Találkoztál már humanoid robottal? Simogattál már robotkutyát? Tudod, mitől lehet „okos” egy otthon? A DigITér Debrecen Digitális Élményközpont szombati programjain az érdeklődő családok, baráti társaságok megismerkedhetnek az informatika legújabb vívmányaival. A másfél órás interaktív foglalkozás során néhány eszköz kipróbálására is lehetőség nyílik. Elolvasom

Szeretnéd te is megosztani a hajdúszoboszlói élményedet a nagyközönséggel? Küld el a történetedet nekünk!

Megosztás
2021. november 19.

Ne most, drágám! – Térségi

Ne most, drágám! vígjáték két felvonásban
2021. november 20-án, szombaton 19:00 órától a Ne most, drágám! című vígjáték kerül színpadra Mihályfi Balázs és Csonka András közreműködésével! Elolvasom

2021. szeptember 23.

Tisza-tó kerülő e-bike túra-Térségi

Ismerje meg kétkeréken a Tisza-tó természeti környezetét, az egynapos túra Tiszafüredről indul, és a Poroszlói Tisza-tavi Vízisétány bejárását is tartalmazza.
A program Tiszafüredről indul a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság tulajdonában lévő Kemény-kastély védett parkjából, ami közvetlenül az EuroVelo kerékpárút mellett található.

Időpont: október 2. (szombat) 8.00
Útvonal: Tiszafüred-Tiszaörvény-Abádszalók-Kisköre-Poroszló-Tiszafüred a Tisza-tó töltésén.
Túra hossza: 67 km
Túra nehézsége: Közepes
Túra időtartama: egész napos (kb. 8 óra)
Szintemelkedés: 0 m
Ár: 11.000 Ft/fő, amely tartalmazza a kerékpárok használatát, a szakvezetést és a Tisza-tavi Vízi Sétány belépőjét

Indulás: 8.00, Kemény-kastély (Tiszafüred)
Kérjük a jelentkezőket, hogy 15 perccel az indulás előtt szíveskedjenek megérkezni a helyszínre!

A túrára való jelentkezés a részvételi díj befizetésével válik érvényessé. Előzetes utalással vagy SZÉP kártyás előlegfizetéssel tudják a túra díját kiegyenlíteni.

A programről bővebben

Indulás Tiszafüredről a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság tulajdonában lévő Kemény-kastély védett parkjából, ami közvetlenül az EuroVelo kerékpárút mellett található. Az Albatrosz kikötőnél jövünk fel a Tisza-tó töltésére, ahol dél felé vesszük az irányt.

Első rövid megállónkkal rögtön az Örvényi-morotva partján egy Árpád-kori halászfalunak állítunk emléket. A megmaradt templomdomb tövében dióhéjban hallhatunk a folyamszabályozás előtti életről, hajdani halbőségről és a mostani Tisza-tóról.

Ezután Tiszaörvényen az élő folyó partján Magyarország egyetlen függőcsatornáját és az ezt kiszolgáló műemlék szivattyútelepet tekintjük meg.

Tiszaszőlős és Tiszaderezs között gyalogosan pallósoron közelítünk meg egy betekintő állomást. Abádszalókon az Abádi-rév emlékművet tekintjük meg, majd a töltésen Kisköre felé vesszük az irányt.

A halak közlekedését biztosító hallépcsőnél tett rövid megálló után átkerekezünk a Tisza-tó létét biztosító duzzasztóművön.
Sarudon ebédszünetet tartunk.

Poroszlón többet időzünk, ugyanis csónakokra szállva fogunk eljutni a Tisza-tó első tanösvényéhez, a Tisza-tavi Vízi-sétányhoz, ahol testközelből egy 1,5 km hosszú pallóúton sétálva interaktív elemekkel, és különböző megfigyelő helyekről ismerkedhetünk meg a különleges vízi-világgal.

A tanösvény látogatása után az utolsó 10 km-es szakaszunk következik vissza Tiszafüredre. Elolvasom

2021. szeptember 23.

E-bike túra a Hortobágy Keleti-pusztáin-Térségi

A Hortobágyi Nemzeti Park területén e-bike túra keretében fedezhetik fel az érdeklődők a puszta madár- és növény világát, valamint megtekinthetőek a százéves múltra visszatekintő pásztor kultúra emlékei.

A túra során a Hortobágy keleti pusztáit látogatjuk meg. A Debrecen felől érkező utazók itt találkozhattak elsőként a puszta tágas levegőjű világával, ahol az évszaknak megfelelő madár- és növényvilág mellett lehetőség van megtekinteni egy hagyományos pusztai juhhodályt és az ősi háziállat fajtánkat, a csavart szarvú rackajuhot is. Megtekinthetünk egy több, mint százéves gémeskutat, továbbá megkóstolhatják egy mélyfúrású ártézi kút vizét is. Megpihenünk a százéves eperfa tövében, miközben Magyarország legnépesebb vetési varjú kolóniáját is megnézzük.

Információ és jelentkezés
A túrára való jelentkezés a részvételi díj befizetésével válik érvényessé. Előzetes utalással vagy SZÉP kártyás előlegfizetéssel tudják a túra díját kiegyenlíteni.

Időpont: 2021. szeptember 25. (szombat) 7.30
Útvonal: Hortobágy-Szálkahalom-Hortobágy
Túra hossza: 25-30 km
Túra nehézsége: Könnyű
Túra időtartama: Fél napos (kb. 4-5 óra)
Szintemelkedés: 0 m
Ár: 5800 Ft/fő

Indulási időpont: 7.30, Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont

Kérjük a jelentkezőket, hogy a túra indulása előtt 15 perccel legyenek szívesek megérkezni a helyszínre! Elolvasom

2021. július 14.

III. Levendula Szüret

Ismét levendulaszüret a Vénkerti Levendulásban!
Örömmel értesítünk mindenkit, hogy az idei nyáron is megnyitja kapuit a Balmazújváros határában található Vénkerti Levendulás!
Részletek
A Levendulás nyitva tartása a szüret alatt mind a három napon 8-18 óráig.
Levendulát szedni csak az ARATÓTÁSKA megvásárlása UTÁN lehet!
Aratótáska ára:
– 2000 Ft ( Papír tasak )
– 3000 Ft ( Textil tasak )
Saját táskába, szatyorba, stb.. NEM áll módunkban engedélyezni a levendula szedést!
Amennyiben NEM szeretnél Levendulát szedni, csak sétálni a levendula sorok között és eltölteni egy kellemes délutánt Nálunk, abban az esetben a látogatói jegy (belépő) ára : 500 Ft / fő.
A gyerekeknek : INGYENES!
1 db arató táska megvásárlásával 2 fő mehet be a levendulásba!
Tehát ha például 3-an érkeztek, akkor 1 db aratótáska (2 fő) és 1 db látogatói jegy (1 fő) megvásárlása után tudtok részt venni a fesztiválon!
A levendulát tépni TILOS
Olló bérlésre LESZ lehetőség, de a korlátozott mennyiség miatt megkérünk Mindenkit, hogy aki tud hozzon magával, ezzel megkönnyítve munkánkat! Köszönjük!
A minimális parkolási lehetőség miatt azt tanácsoljuk, hogy aki meg tudja oldani, (leginkább balmazújvárosi lakosok) biciklivel induljon útnak a levendulásba, ezzel segítve a messzebbről érkezőket!
Programok
Gyermekeknek kézműves foglalkozás
Élményfestés
Csoportos Meditáció
Amit megtaláltok a levendula szüret alatt Nálunk:
Kürtőskalács
Levendulás limonádé és szörp
Levendulás sütemény
Alkoholos és alkohol mentes italok
Slambuc (Szombat, Vasárnap)
Rengeteg fotó helyszín
Jégkása
Balmaz tészta
Margo’s Workshop
Préselt Virágműhely
Darassa Tejgazdaság
Termelői méz
Saját és a vendégárusok által kínált Levendulás termékek
Várunk Mindenkit szeretettel!
A Vénkerti Levendulás csapata Elolvasom

2021. július 2.

A tűztornádótól a csillagokig – Térségi

A tűztornádótól a csillagokig esti programokkal várják az érdeklődőket az Agóra Tudományos Élményközpontban júliusban minden szerdán 20 és 23 óra között!
Mi is az a tűztornádó? Melyik az a hangszer, amelyen érintés nélkül lehet játszani? Hangra vagy fényre
reagálunk gyorsabban? Hány csillagkép látható az éjszakai égbolton? Az Agóra izgalmas esti kalandra
várja a látogatókat. A program keretein belül az érdeklődők az Agóra hídján “bejárhatják” a Naprendszert, kipróbálhatják az élményközpont egyedülálló interaktív játékait, megnézhetnek különleges rövidfilmeket a planetáriumban, valamint jó idő esetén naplemente után, 21 óra 30 perctől pedig távcsővel
kémlelhetik az eget.
Programok
PLANETÁRIUM: RAGYOGÓ ÉGBOLT
Időpontok: 20:15, 20:40, 21:30, 22:00, 22:30
A planetáriumi műsorban két teljeskupolás-rövidfilmet mutatunk be. Az első a tejútrendszer legmélyére kalauzolja el az
érdeklődőket az Európai Déli Obszervatórium speciális teleszkópja segítségével, majd egzotikus vidékekre repít Eric Freeman
saját elektronikus zenei kompozíciójához készült, magával ragadó timelapse videója.
A 15 perces planetáriumi programra csak korlátozott számban tudunk látogatókat fogadni. Regisztráció a pénztárban. A
planetáriumban javasoljuk a maszk használatát.
FÉNYES KÍSÉRLETEK
21:00-21:30
Mi is az a tűztornádó? Hogyan festhetjük zöldre a tüzet? Lángra lobbanthatunk egy kendőt úgy, hogy annak nem esik baja?
Létezik olyan kémiai reakció, mely során az elegy nem felrobban vagy pezseg, hanem világít a sötétben? Minderre fény derül
az Agóra látványos kísérleti bemutatóján.
KÉMLELD AZ ÉGET!
21:30-tól 22:30-ig
Agóra épülete előtti parkolóban felállított távcsövön keresztül a látogatók megcsodálhatják a Holdat, de megfigyelhetnek
csillaghalmazokat és kettőscsillagokat is csillagász szakember vezetésével.
FEDEZD FEL AZ INTERAKTÍV TERET!
Lehet-e képet kivágni egy vízsugárból? Melyik az a hangszer, amelyen érintés nélkül lehet játszani? Hangra vagy fényre reagálunk gyorsabban? Az Agóra Tudományos Élményközpont legalsó szintjén több mint negyven különleges játék próbálható
ki, amelyek izgalmas és játékos módon mutatják be a különböző tudományos jelenségeket.
Helyszín
Agóra Tudományos Élményközpont Elolvasom

2021. június 8.

Kolozsvári Piactéren

Bár a mostani bevásárlóközpontos világban mindinkább feledésbe merül, nem is olyan régen a piac egy település napi életének, így Kolozsvárnak is központi helyszíne volt. Itt adta el napi friss zöldségét a hóstáti gazda, tejét-vaját a kalotaszegi asszony, munkaerejét, barmát a széki vagy mezőségi férfiember, pénzzel a zsebében itt mulatott a vásáros a sikeres nap végén, itt ismerkedtek meg leendő házastársak, pletykáltak, vagy csak hallgatták a legfrissebb híreket a vásárlók.

A Magyar Állami Népi Együttes ennek a képzeletbeli piacnak a hangulatát varázsolja a színpadra – nem teljességre törekedve, de történeti távlatokat is nyitva az emlékezet horizontján – természetesen nem drámában, hanem a néptánc és a népzene költői nyelvét használva.

Az idén 70 éves jubileumát ünneplő Magyar Állami Népi Együttes mára a Kárpát-medence kulturális értékeinek zászlóvivőjévé vált Magyarországon és külföldön egyaránt. Az Együttes olyan világviszonylatban is egyedülálló, a tradíciót a figyelem középpontjába állító, és abból inspirálódó, táncszínházi produkciókat hozott létre, amelyek a zene és a tánc nyelvén univerzális emberi értékeket hordoznak.

A műsorban elhangzik Mihályi Gábor írása.

A műsor a Kolozsvári Magyar Napok tizedik évfordulójára készült.

Zenei szerkesztő: Kelemen László, Pál István Szalonna
Zeneszerző, rendező: Kelemen László
Koreográfus: Ágfalvi György, Kökény Richárd, Mihályi Gábor
Látványtervező: Papp Kornél
Rendező-koreográfus: Mihályi Gábor
Előadja: Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara
Szólót énekel: Pál Eszter, Hetényi Milán
Mesemondó: Pálffy Zoárd
Vendég közreműködők: Bistey Boglárka, Farkas Regő, Molnár Ilona, Okos Gergely
Művészeti vezető: Pál István Szalonna
Együttesvezető: Mihályi Gábor
A Magyar Állami Népi Együttes műsorát megelőzően, délelőtt 10 órától a szintén jubileumát ünneplő Hagyományok Háza várja szakmai napján az érdeklődőket a Nagyerdei Szabadtéri Színpadot környező területen műhelybeszélgetésekkel, koncertekkel, stratégiai partnerei bemutatkozásával, táncelőadásokkal, népmesével, kézműves foglalkozásokkal és-vásárral!
Jegyár
Jegyek hamarosan!
Időpont
2021. augusztus 12. 20:00
Kapunyitás: 19:15
Helyszín
Nagyerdei Szabadtéri Színpad, Debrecen, Nagyerdő Elolvasom

2021. június 8.

Szép Ernő – Guelmino Sándor: Lila ákác – Térségi

A nagyváradi Szigligeti Színház romantikus komédiája először a Nagyerdei csillagtetős színpadán!
Senki nem mesél olyan izzó és költői szenvedéllyel a fiatal szív botladozásairól, mint Szép Ernő, senki nem ébreszt bennünk annyi iróniával teli nosztalgiát, mint Szép Ernő.

Hősünk, Csacsinszky Pali úgy fantáziál a szerelemről, úgy vágyakozik valami ideálisra, hogy nem veszi észre az ölébe pottyant igazi és valóságos szerelmet, nem veszi észre az elragadó és egyszerű varrólányt, Tóth Mancit. Mire ráébred mit veszíthet, igazi szerelmével már robog a vonat egy távoli város felé. És aztán? Kiderül egy szép nyári este a Nagyerdei Szabadtérin.

“Szép Ernő keserédes darabjai rímelhetnek a mai korszellemre is. Akkor is és most is egy új világ volt születőben, fenyegető árnyak gyülekeztek a boldog békeidők szaloncukros égboltján.” (Revizor)

Szereplők
Csacsinszky Pali – SEBESTYÉN HUNOR

Tóth Manci – ROMÁN ESZTER

Bizonyosné – TASNÁDI-SÁHY NOÉMI

Angelusz – KARDOS M. RÓBERT

Zsüzsü, Bizonyos úr – IFJ. KOVÁCS LEVENTE

Hédi – GAJAI ÁGNES

Mili, Mindigné – FÁBIÁN ENIKŐ

Majmóczy – KISS CSABA

Mínusz – BALOGH ATTILA

Józsi – HAJDU GÉZA

Redő Oszi, Kocsis, Frédi – SCURTU DÁVID

Stefi, táncosnő – KOCSIS ANNA

Rendező
BOTOS BÁLINT

Az előadást 12 év feletti nézőinknek ajánljuk.
Az előadás hossza (egy szünettel együtt): 105 perc
Jegyár
Kedvezményes elővásárlási jegyárak: 3.200 Ft / 2.700 Ft / 2.200 Ft / 1.700 Ft
Normál jegyárak: 3.700 Ft / 3.200 Ft / 2.700 Ft / 2.200 Ft
Időpont
2021. július 31. 20:30
Kapunyitás: 19:45
Esőnap: augusztus 01.
Helyszín
Nagyerdei Szabadtéri Színpad, Debrecen, Nagyerdő Elolvasom

2021. június 8.

Dés László – Geszti Péter – Békés Pál: A dzsungel könyve – Térségi

Idén ünnepli 25 éves születésnapját Dés-Geszti-Békés A dzsungel könyve című musicalje, amely az egyik legsikeresebb és legtöbbet játszott darab az országban. Debrecenben is több százszor lehetett látni a Csokonai Színház és az oDEon-ZeneTheatrum Musical Színház előadásában. A Jubileum alkalmából ismét színpadra kerül a legendás előadás a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon izgalmas szereposztásban.

Szereplők:
Maugli – CSÁKI BENEDEK E.H.

Balu – JÁMBOR JÓZSEF M.V.

Bagira – MEZŐ KRISZTA

Sír Kán – DÁNIELFY ZSOLT M.V.

Akela – KOROKNAI ÁRPÁD

Ká – CSÁKI SZABOLCS

Csíl – MOLNÁR GUSZTÁV M.V.

Tuna – GELLÉN FANNI

Buldeo – STÜNDL LÁSZLÓ

Főfarkasok – SZABÓ BARNA, MISKOVICS RÓBERT, SZILÁGYI DÁNIEL

Főmajmok – JUHÁSZ KRISTÓF, KULCS DÁVID, LEHEL VILMOS E.H., BARI ISTVÁN E.H.

Közepes Maugli – KATICS CSONGOR

Kis Maugli – KOROKNAI LEVENTE

Emberek/asszonyok – EGYETEMI POLGÁROCK TÁRSULATA – BALÁZS GYULA, BARCSAI EDIT, BECSKY-NAGY PATRÍCIA, FENYVES VERONIKA, KOVÁCS MARIANNA, LÓCZI LÁSZLÓ, NAGY ÁKOS, ORBÁN ILDIKÓ, TÖRÖK GERGŐ, VÉGH VERONIKA

Farkasok – ZENETHEATRUM SZINITANODA NÖVENDÉKEI

Majmok – R&B DANCE TÁNCISKOLA, DEBRECENBBOYS BREAK TÁNCOSAI

CsÍLeadersök, a dögös keselyűlányok – DEAC CHEERLEADERS POMPOM CSAPATA

Rendező
CSÁKI SZABOLCS

Az előadás korhatár nélkül megtekinthető.
Az előadás hossza (egy szünettel együtt): 140 perc
Jegyár
Jegyek hamarosan!
Időpont
2021. július 26. 20:00
Esőnap: július 27.
Kapunyitás: 19:45
Helyszín: Nagyerdei Szabadtéri Színpad, Debrecen, Nagyerdő Elolvasom

2021. június 8.

Ray Cooney: Páratlan páros 2. – Térségi

A Madách Színház felülmúlhatatlan bravúrvígjátéka, a Páratlan páros 2., Cseke Péter, Kökényessy Ági, Tóth Enikő és Szerednyey Béla főszereplésével idén nyáron Debrecenben.

John Smith, a londoni taxisofőr immár tizenhat éve él változatlanul boldog házasságban a város két kerületében lévő lakásai közt ingázva, két hűséges feleségével, Maryvel és Barbarával, akik természetesen nem tudnak egymásról.

Az elmúlt évek alatt az élet fontos változást produkált: Johnnak immár két gyermeke van, két feleségétől: egy fiú és egy lány. Minthogy manapság a fiatalok gyakran az interneten ismerkednek, így hát misem természetesebb, mint hogy ez a két fiatal is egymásra lel az interneten való kalandozások közepette. Nagy örömmel fedezik fel, hogy véletlenül mindkettőjük apját John Smithnek hívják, sőt véletlenül mindkettő taxisofőr. A lassan félőrültté váló apa most már azért ingázik a két lakás között, hogy megakadályozza a két féltestvér találkozását.

Szereplők
John Smith – CSEKE PÉTER

Stanley Garner – SZEREDNYEY BÉLA

Barbara Smith – TÓTH ENIKŐ

Mary Smith – KÖKÉNYESSY ÁGI/BENCZE ILONA

Vicky Smith – FOKI VERONIKA

Gevin Smith – SZANITTER DÁVID/GÁBOR MÁRKÓ

Apa – GALBENISZ TOMASZ

Rendező
SZIRTES TAMÁS

Az előadást 15 év feletti nézőinknek ajánljuk.
Az előadás hossza (egy szünettel együtt): 110 perc
Jegyár:
Kedvezményes elővásárlási jegyárak: 6.400 Ft / 5.900 Ft / 5.400 Ft / 4.900 Ft
Normál jegyárak: 6.900 Ft / 6.400 Ft / 5.900 Ft / 5.400 Ft
Időpont: 2021. július 18. 20:30
Kapunyitás: 19:45
Esőnap: július 20.
Helyszín: Nagyerdei Szabadtéri Színpad, Debrecen, Nagyerdő Elolvasom