Ajánlatunk az izületi panaszok ellen

Kíméletes mozgással, egy kis gyógyfürdőzéssel kezelhetők a télen jelentkező ízületi panaszok.

A téli időjárással együtt az ízületi panaszok is felerősödnek. Nem is keveseknél, ugyanis a hazai lakosság legalább 20-25 százaléka küzd arthrosis-szal, azaz ízületi kopás okozta panaszokkal. Igaz, az érintettek többnyire az 50 év feletti korosztályba tartoznak, de manapság már nem ritka, hogy a 20-as 30-as éveikben járóknál is jelentkeznek a tünetek. De vajon mi az oka annak, hogy ennyien szenvednek az ízületi kopás okozta panaszoktól, és mit tehetünk azért, hogy kezeljük a tüneteket? Ennek járt utána a Házipatika.com.

A bejegyzésben azt írják, hogy az évek során az ízületekben lévő porcok vérellátása mérséklődik, ezáltal lecsökken a porcréteg vastagsága. Ami minőségromlással párosul, így az ízületek ellenálló képessége is csökken. De ez egy természetes folyamat, ami alap esetben csak idős korban vált ki panaszokat. Az viszont már kevésbé természetes, ha terhelés hatására kezd kopni a porc. Mondjuk élsportolóknál vagy a túlsúly miatt. Ez utóbbi a magyar lakosságot az átlagnál jobban érintheti, a Házipatika.com közlése alapján a friss kutatások szerint Magyarország Európa legkövérebb országa.

Mit tehet az, akinél a túlsúly miatt kopnak a porcok az ízületekben?

Számukra az első lépés, hogy megszabaduljanak a többlet súlytól. Így tudják ugyanis valamelyest tehermentesíteni az ízületeket. Persze ez sem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. Hiszen ha plusz teherrel edzünk, tovább terheljük a mozgásszerveket. Ami megint csak árthat az ízületeknek. Vagyis mielőtt aktívan sportolni kezdenénk, kérjük ki a kezelőorvosunk tanácsát. Ő egyébként valószínűleg olyan mozgásformát fog ajánlani, ami kíméletes az ízületekhez, de mégis erősíti azokat, és még a fogyásban is segít.

Mature Woman At Doctors Office.

Mondjuk a nordic walkingozást, ami egy olyan aktivitás, ami közben gyakorlatilag mindenünket átmozgatjuk, mégsem terheljük a mozgásszerveket. De hasonló eredményt hozhat az úszás is, illetve minden vízben végzett mozgás. Mondjuk az aquabike vagy az aquafitness. Ez utóbbiakat azért ajánlják, mert a vízben nem nehezedik akkora nyomás az ízületekre, mint a szárazföldön. Így azok átmozgatása is sokkal hatékonyabb.

Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy a gyógyvizes fürdőzés is nagyon sokat segíthet a panaszok kezelésében. A hő már önmagában jó hatással van az ízületekre, az azokat körülvevő izmokra, inakra. Teljesen ellazítja azokat. De ha megfelelő gyógyvizet választunk, az abban lévő ásványi anyagok is kifejtik a hatásukat. A hajdúszoboszlói jódos, brómos, konyhasós víz például kiváló az idült mozgásszervi betegségek esetén, a kopásos, degeneratív betegségek kezelésére.
hungarospa-gyogyfurdo-relax

Szóval, ha úgy érezzük, hogy kezelésre szorul a porckopás okozta ízületi problémánk, számoljunk a gyógyfürdők kínálta lehetőségekkel. És jusson eszünkbe ez is: attól még, hogy mozgásszervi panaszokkal küzdünk, nem kell feltétlenül lemondanunk a mozgásról. Sőt, ha túlsúlyosak vagyunk, akkor is ez az első lépés.

Megosztás