DEocaching 2014 – Nemzetközi geocaching fesztivál és verseny Hajdúszoboszlón

2014. április 9.

Április 25-27 között kerül megrendezésre a DEocaching 2014 nemzetközi geocaching fesztivál és verseny, amely több száz hazai és külföldi játékost csábít Hajdúszoboszlóra.

Mi is a geocaching

Ezen technikai sport szerelmesei a fesztivál és a verseny ideje alatt a városban korábban elrejtett műanyag kapszulákat (és így a benne elhelyezett kódokat) keresik meg, amelyhez egyetlen segítségük a navigációs készülékük (túra gps, vagy esetleg egy okostelefon) és az arra feltöltött koordináták, amelyekkel behatárolják, hogy hol kerültek elrejtésre a korábban említett műanyag kapszulák (ún. geoládák). A geoládák megtalálását nehezíti, hogy a rejtekek pontos helyét szellemes álcázások és/vagy furfangos rejtvények védik. Nem véletlen, hogy a geocachinget gyakran a „kincskereséshez” hasonlítják.

A geocaching kezdete

A geocaching 2000. május 3-án indult, így az eredeti játék számos variánsa megjelent azóta. Az új játékok egyike az ún. Munzee, amely az okostelefonokra ingyenesen letölthető program segítségével játszható. A feladat ebben az esetben a megadott koordinátákon elhelyezett ún. QR-kódok megkeresése és a telefonnal történő beolvasása. Ez a játék kimondottan a fiatalok körében kedvelt, ezért ez sem maradhat ki a DEocaching 2014 rendezvény programjából.
A technikai eszközök használatát kevésbé kedvelők is találnak módot arra, hogy jól érezzék magukat ezen a rendezvényen. De erről részletesebben majd egy későbbi alkalommal részletesebben.

Verseny

Ezek után a verseny célja a következőképpen fogalmazható meg: (1) Ki tud a lehető legtöbb geoládát megtalálni adott idő alatt, (2) ki tudja az adott számú geoládát a lehető legrövidebb idő alatt megtalálni. A verseny maga – az adott kategória kiírásának megfelelően – gyalogosan, kerékpárosan, csónakkal teljesíthető.
Természetesen a játékosok közötti vetélkedés a versenyek közötti időszakban is folytatódik, így az egész világ az állandó versengés színtere, hiszen több mint 2 millió geoláda várja, hogy megtalálják, így növelje a megtaláló pontjainak számát.
Ennek köszönhetően a játékot kedvelők magán- és/vagy üzleti útjaik szervezése során különös gonddal keresik a geoládákban gazdag területeket. Ezért a rendezvény szervezői a kihelyezett geoládákat hosszú távon életben szeretnék tartani, hogy Hajdúszoboszló is egy vonzó város legyen a geocaching szerelmeseinek.

Megosztás