Élményeink forrása

2017. február 6.

Élményeink forrása, megújult a Bocskai István Múzeum fürdőtörténeti kiállítása a hajdúszoboszlói Gyógyfürdő épületében.

2007 óta első ízben újult meg a gyógyfürdőben lévő múzeumi kiállítás. A magyar kultúra napjára elkészült kiállítás sokkal attraktívabb vizuális hatást kelt, mint a korábbi tárlat. Színesebb és jobban megvilágított, szövegei közérthetőbbek és kétnyelvűek, így a külföldi turisták számára is könnyen befogadhatóak az itt látott információk. A kiállítás központi fogalma az az élmény, melyet a fürdőző átél a hajdúszoboszlói Hungarospa fürdőkomplexumban. Ennek az élménynek az elsődleges forrása a víz, amit számos formában (gyógyvízként, ásványvízként, az aquapark vagy Aqua-Palace vizeként élmény elemként talál meg itt), és sok-sok szolgáltatás keretében ismerhetnek meg a fürdőbe érkező vendégek.

A kiállítás címében szereplő forrás ugyanakkor arra is utal, hogy a kiállítás a történeti forrásokon keresztül kívánja ismertetni a fürdő múltját. A fürdőzés élménye ugyanis sokat változott a történelem folyamán. A kiállítás ezt a változásfolyamatot mutatja be a termálvíz csodaforrásának megtalálásán, Pávai Vajna Ferenc életén, a fürdőkomplexum történetén, a gyógyító tevékenységen, az ásványvíz-értékesítésen, a vendéglátó-kultúra, vagy épp a fürdőruha-divat fejlődésén keresztül. Városunk kincsét, a gyógyhatású termálvizet 1927 óta élvezheti a fürdőközönség. Ekkor, vagyis éppen 90 éve nyílt meg a fürdő, amely mára Európa legnagyobb fürdőkomplexumává fejlődött. A jeles évforduló alkalmából aktuálissá vált a Gyógyfürdő vitrinjeiben megtekinthető tárlat felújítása, a hajdúszoboszlói fürdőkultúra méltó, múzeumi műtárgyak által történő bemutatása.

A kiállítást a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. támogatásával a Bocskai István Múzeum hozta létre, valódi múzeumi élményt teremtve a fürdőben. A múzeum számára ez fontos megjelenési lehetőség, amely alkalmat teremt a fürdőzők múzeumi invitálására is. Ha tehát a fürdőbeli kiállítás elnyeri tetszését, kérjük, hogy hajdúszoboszlói tartózkodása során látogassa meg a helyi Bocskai István Múzeumot is! A történeti kiállításban érdekes régészeti leletek és hajdúemlékek láthatók, a népművészeti tárlat a hagyományos paraszti életmódot és a hortobágyi pásztorok világát ismerteti, a nemzetközi modern művészeti múzeum pedig többek között Picasso és Chagall alkotásait mutatja be.

Megosztás