Hajdúszoboszló és templomerődjének története

2021. január 5.

Egy kis történelem sose árt – Hajdúszoboszló és templomerődjének története

Szoboszló nevét először I.Géza adománylevelében említik 1075-ben, mint vásárvárost, de a hajdúk betelepítése csak 1606-ban történt meg Bocskai István erdélyi fejedelem által. Ettől kezdve nevezték a települést Hajdúszoboszlónak.

1660-ban a várost is utolérte a török vész, szinte teljesen leigázták. Ezt követően a betyárok birodalmának számított egészen 1925-ig, amikor is egy fúrás alkalmával nem olaj vagy gáz, hanem termálvíz tört fel. A helyiek hamar rájöttek, hogy ez a víz enyhülést hoz bizonyos panaszokra, előszeretettel enyhítették különféle fájdalmaikat vele. A város és lakói is rengeteget köszönhetnek ennek a véletlennek, hiszen sok ember megélhetése vált biztossá, a turizmus fellendült, és már az egész világról érkeznek ide gyógyulni és pihenni vágyók.

Bővebben az erőd története

Kultúrtörténeti kitekintőnkben szeretnénk bemutatni a Hajdúszoboszló központjában található régi erődfalat, amelynek ma már csak egy tornya áll. Egykoron az ott álló református templomot övezte. Valószínűsítik, hogy a tatárok, majd később törökök elleni védekezés eszközeként építették a falat a templom köré. A pusztítások során az erőd sem volt képes megmenteni a templomot, így az teljesen kiégett. A hajdúk ekkoriban nem tudtak újjáépítésben gondolkodni, helyette a Kis-Szoboszlón levő templomot használták védekezésre, később istentiszteletre is ide jártak.
Reméljük, hogy ez a kis történelmi áttekintés felkeltette az érdeklődéseteket, ajánljuk, hogy ilyen szemmel is sétáljatok végig a városon. Ha pedig tehetitek, vegyetek részt a ma Kálvin téren álló gyönyörű református templomban egy istentiszteleten!

Megosztás