Hajdúszoboszló közelében van a Gúthi-erdő, ismered?

2020. október 21.

Természetjárók vagytok, és szívesen túráznátok Hajdúszoboszló környékén? Látogassatok el a Gúthi-erdőkbe!

Az erdőben tett séta kiváló kiegészítője lehet a szoboszlói fürdőzésnek, mivel köztudottan csökkenti a stresszt, a vérnyomást, erősíti az immunrendszert, és a depressziós tünetek is enyhülnek. Csodálatos azt a nyugalmat megtapasztalni, amit egy ilyen alkalom után érzünk.
Mai ajánlónk az Alföld legnagyobb egybefüggő erdőtömbjébe hívogat. Ha szívesen szakadnátok ki a városi nyüzsgésből, szánjatok rá egy napot!

Hol található a Gúthi-erdő

A Nyíracsádtól északra elhelyezkedő védett területrész mintegy 345 hektár nagyságú. Gyönyörű és egyedülálló dámvad populációjáról is nevezetes. Így ha csendben járunk, és figyelmesek vagyunk, még akár rájuk is bukkanhatunk. A vadászoknak is paradicsom a vidék, az itt elejtett gyönyörű dámbika trófeák a világranglistán is előkelő helyen szerepelnek.

Mit láthaszt, ha itt kirándulsz?

A madarak csodálóinak is van itt mit látnia, a fekete gólyák előszeretettel fészkelnek erre a vidékre. A ragadozó fajok közül pedig az egerészölyv elterjedt errefelé. Ha dobolást hallunk, akkor pedig fekete harkály jelenlétére gyankodhatunk.

Sokszínű növényvilággal is büszkélkedhet az erdő. A fokozottan védett magyar nőszirom a táj gyakran látható ékessége. Az erdőt, mielőtt természetvédelmi területnek nyilvánították, fakitermelésre használták. A debreceni Zsuzsi Erdei Vasút célállomása is a terület peremén volt.
A gyönyörű természeti csodák mellett még egy templomromot is találhatunk az erdő mélyén. A Gutkeled nemzetség által megépített román stílusú monostor a 13. század óta áll itt. Sok színes legenda is kapcsolódik az Árpád-kori templomhoz. Az egyik szerint például hosszú föld alatti járat húzódott meg alatta, ami a tatárjárás idején kiváló menekülési útvonalat biztosított a környékbelieknek. A történet szerint egy alkalommal Rózsa Sándor ezen keresztül tudott megszökni az őt üldözők elől.

Tippjeink a kiránduláshoz

  • Ajánljuk, hogy az erdőben tett séta alkalmával jó mélyeket lélegezzetek, és ha tehetitek, álljatok meg egy kicsit relaxálni!
  • A kirándulást követően, egy kellemes vacsora, vagy egy relaxáló wellnessezést követően, pihenjetek a szálláshelyen és álmodjatok a következő hajdúszoboszlói felüdülésről!

Végeredményként a hajdúszoboszlói pihenés után úgy térhettek vissza a munkahelyetekre, mintha teljesen kicseréltek volna titeket.

Megosztás