Hajdúszoboszlói ásványvíz

2021. február 22.

A hajdúszoboszlói ásványvíz a gyógyvíz feltárójáról és „atyjáról” kapta nevét. Az alföldi fürdőhely vize ásványi anyagokban gazdag és fogyasztása bizonyítottan javasolt.

Az ásványvíz használata ivókúrára kifejezetten alkalmas, elsősorban emésztőszervi megbetegedések: savtúltengés, hurut és fekélybetegség esetén a savtermelést csökkentő, illetve közömbösítő hatása miatt előnyös.
Az ásványvízben együttesen található kalcium, bór, fluorid és szilícium, mely kedvezően hat a csontritkulás ellen. Jódtartalma a jódhiány leküzdésében és prevenciójában kedvező hatású lehet.

Dr. Rigó János a témához kapcsolódó dolgozatában a táplálkozási tényezők közül az ásványvizek bór- és fluorid tartalmának élettani jelentőségére hívta fel a figyelmet az osteoporosis megelőzése érdekében. A bőrt a mikroelem kutatással foglalkozók többsége a nélkülözhetetlen elemek között tartják számon. Tény azonban, hogy az emberi szervezetnek mind a csontritkulás, mind az ízületi problémák esetén kedvezők azok az ásványvizek, amelyekben a bór és a fluorid együttesen megfelelő mennyiségben fordul elő, ilyen kedvező hatású a hajdúszoboszlói Pávai Vajna ásványvíz is.

Megosztás