Hajdúszoboszlói gyógyvíz

„A hajdúszoboszlói víz ötszörösen hígított tengervíznek tekinthető és nem más, mint a triaskori tenger felidézett szelleme.”

A messze földön híres hajdúszoboszlói gyógyvíz az európai és hazai gyógyvízkincs egy igazán különleges gyöngyszeme, Magyarország neves gyógyvizeinek sorából kiemelkedik a különleges hatásfokú „hajdúszoboszlói gyógyvíz, mely rendkívüli egészségjavító hatásfokkal rendelkező speciális gyógyvíz.

A gyógyvíz az olyan természetes ásványvíz, amelynek bizonyított gyógyhatása van. A gyógyvíz elnevezés használatának engedélyezése szempontjából: külsőleg történő (fürdővízként) felhasználásban gyógyvíz az a víz, amely megfelel a külsőleg történő felhasználású ásványvíz követelményeinek, továbbá a természetes ásványi anyagok (kőzetek) vízzel történő kilúgozása során keletkező, oldott ásványi anyag-tartalma, kémiai jellege állandó, egészségkárosító anyagokat nem tartalmaz.
Ennek a szempontnak a hajdúszoboszlói gyógyvíz maradéktalanul és bevizsgáltan megfelel, mely jellegét tekintve jódos, brómos, konyhasós, hidrogén-karbonátos termálvíz, 73°C-os és 1100 méter mélységből tör elő. Tartalmaz még bitument és ehhez kötődő ösztrogént, továbbá különböző nyomelemeket: titán, vanádium, réz, cink, ezüst, stroncium, bárium és ólom
formájában.

Javallatok, ellenjavallatok

A gyógyfürdőben alkalmazott fürdőkúra gyógyító hatást fejt ki a következő betegségek esetén.

 • ízületi gyulladások, elváltozások,
 • a gerinc gyulladásos megbetegedései,
 • idült idegfájdalmak, ideggyulladások,
 • gyermekbénulás, agyvérzés, agyműtét,
 • izomfájdalmak, csontsérülések, sportsérülések utókezelése,
 • érszűkületek egyes formái,
 • idült nőgyógyászati megbetegedések, meddőség,
 • idült bőrbetegségek (ekcéma).

Ellenjavallatok

 • gyulladásos megbetegedés,
 • rákos, rosszindulatú daganatos megbetegedés,
 • keringési elégtelenség, súlyos vérnyomás emelkedés,
 • súlyos központi idegrendszeri megbetegedés,
 • fertőző betegség, TBC, fertőző, undort keltő bőrbetegség,
 • terhesség.

Dr. Dalmady Zoltán balneológus, egyetemi tanár szerint „…a fizikai chemia szempontjából rendkívül érdekes vonása a hajdúszoboszlói vizeknek, hogy töménységükben és összetételükben aránylag igen közel állanak az emberi szövetnedvek összetételéhez. Különös figyelmet érdemel a tengeri fürdőkkel való összehasonlítása, hiszen a hajdúszoboszlói víz maga sem más, mint trias-kori tengerek felidézett szelleme. Konyhasótartalmánál fogva körülbelül ötszörösen hígított tengervíznek tekinthető, de a tengervíztől eltér csekély magnézium, calcium és jelentékeny hydrocarbonat tartalmánál fogva. Ennek dacára éppoly joggal használható úgy a gyógyításra, üdülésre, mint bármely más olyan tengeri fürdő, mely vizének hígítottságánál fogva hasonló töménységű.”

Az ősi pannon tenger évmilliókon keresztül lerakódott, s váratlan ajándékként feltörő kincse, a gyógyvíz lett Hajdúszoboszló öröksége, melyre jövője épült, s épül ma is.

A Hajdúszoboszlói „forró arany”

Neves kutatók véleménye szerint, „a hajdúszoboszlói víz a maga nemében egyedülállónak tekinthető, hozzá hasonló összetételű és hőmérsékletű víz nem ismeretes”. Dr Bodnár János

Kíváncsi a turisztikai aktualitásokra?Iratkozzon fel hírlevelünkre itt!

A víz összetétele:

Alkotórészek: OKI (1994)
mg/l
Kálium 11,3
Nátrium 1530
Ammónium 14,8
Kálcium 8,6
Magnézium 5,4
Vas 0,79
Mangán
Lítium 0,2
Alumínium
A kationok összege: 1303,44
Nitrát
Nitrit
Klorid 1495
Bromid 9,8
Jodid 5,5
Fluorid 1,7
Szulfát 37
Hidrogénkarbonát 1790
Szulfid 0,16
Összes foszfát 0,25
Karbonát 9,0
Az anionok összege: 2766,89
Metaborsav 84
Szabad szénsav
Oldott oxigén nyom
Arzén
Összesen: 5055
Megosztás