Herendi kiállítás Hajdúszoboszlón

2014. augusztus 14.

„Herendmisztérium” címen időszaki kiállítás nyílt a hajdúszoboszlói Bocskai István Múzeumban.

Herendi kiállítás

A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. különleges gyűjteményét három hónapig láthatja a fürdőváros közönsége.
A Bocskai Múzeum két teremben állítja ki a közel 200 darabos, felbecsülhetetlen értékű gyűjteményt. A 188 éves herendi porcelánt változatos formakultúra és gazdag mintakincs jellemzi. Ezt villantja fel az augusztus 8-án nyílt kiállítás, melyen a manufaktúra legizgalmasabb darabjai kerülnek bemutatásra.

Porcelánkészítés és technológia

Már maga a porcelánkészítés is misztériumnak számít, ha végiggondoljuk, hogy a fejedelmi műtárgyak egyszerű porcelánföldből készülnek. Az évezredes technológiai tudás és az évszázados művészeti hagyomány teszi lehetővé, hogy a nyersanyag az anyagi minőség magas szintű tárgyi kultúrájává váljon.

Hajdúszoboszlói időszaki kiállítás

Kiállításunkkal bepillantást engedünk abba a titkokkal teli világba, amely a kézműves porcelán-készítést jelenti. Bravúros, csipkeszerű áttörések, kézi formázás, figurakészítés, porcelánszálas kosárfonás jellemzi a kiállított porcelánokat, melyek a porcelánkészítés technikai sokszínűségéről árulkodnak. A kiállítás a tradíció és innováció misztériumát mutatja be, érdemes megtekinteni!
A kiállítás 2014. augusztus 8. és október 31. között látogatható a Bocskai István Múzeumban (Hajdúszoboszló, Bocskai u. 12.).

Megosztás