Ismerd meg a Hajdúság ételeit

2021. augusztus 31.

Orjaleves, töltött káposzta és az élet vize, a pálinka – Ezek egyike sem hiányozhat a hajdúsági ebédasztalról.

Mint minden tájegységnek, úgy a Hajdúságnak is megvannak azok az ételei és italai, amelyek a régió gasztronómiáját színesítik. Mai blogposztunk ezeket foglalja össze, és reméljük kedvet is hoz, hogy a környéken járva a helyi specialitásokat megkóstoljátok.

Hajdúsági ételek

A tiszántúli ember úgy tartja, hogy “nem is ebéd az, ha nincs leves”. Ebből adódóan széles körű levesválasztékkal várják a helyi csárdák és éttermek az ideérkező turistákat.
A hajdúsági orjaleves és halászlék nem hiányozhatnak egy hajdúszoboszlói étterem kínálatából sem, de a különféle gyümölcs- és tejlevesek valamint tésztalevesek is említést érdemelnek. Jellegzetes levesbetét a csiga, amelyből gyűjtemény is található a Déri Múzeumban, Debrecenben.
A hortobágyi ízeket is megtalálhatjuk a szoboszlói éttermek kínálatában, úgy mint a hortobágyi húsos palacsinta vagy a slambuc, melyek gyakran felkerülnek az étlapra.
A slambuc tradicionális pásztorétel, pirított szalonnából, lebbencstésztából és krumpliból készül bográcsban. Egy jó birkapörkölt, amely szintén bográcsban főzve a legfinomabb, sokszor a hajdúsági lakodalmak csúcspontjaként szolgál.

De más, az egész országban közkedvelt étel is tipikusan a térségre jellemző. Tudtátok például, hogy a töltött káposzta is eredetileg debreceni különlegesség? A savanyú káposztába töltött darált húst füstölt szalonnával és füstölt kolbásszal ízesítik, tejföllel a tetején tálalják.
Az esküvők és családi eseményeken felszolgált pálinka a térség jellemző itala, amely nem hiányozhat egyetlen ünnepségről sem; van ahol a pezsgő, van ahol borral koccintanak, de a Tiszántúlon “eau de vie” – azaz az élet vize kerül a poharakba. A jó pálinkának már az illatában is visszaköszön a gyümölcs, ízlelve pedig mintha beleharaptunk volna. Ehhez persze fontos az elsőosztályú helyi alapanyag lepárlása, ezek közül a leggyakoribb az alma és a szilva, de rengeteg különlegességgel is találkozhatunk már.

Töltsetek több napot is a térségben, hogy végig tudjátok kóstolni a helyi étel- és ital kínálatot, amely országos szinten is kiemelkedő!

Tipp: Ha éppen erre jártok szeptember 4-én látogassatok ki a repülőtérre a Birka és Slambucfőző Örömnapra! 

Megosztás