Kirándulások Hajdúszoboszló környékén: Szolnok

2020. november 4.

Kirándulások Hajdúszoboszló környékén témájú blogbejegyzésünk aktuális számában a következő állomásunk: Szolnok, ez az úti cél egy kellemes másfél órás autóúttal elérhető, és sok látnivaló található itt.

Miért is ajánlott a szolnoki kirándulás

Ha gyermekekkel érkezünk Hajdúszoboszlóra, és a környéket már bejártuk, de szívesen kirándulnánk egy napot, bátran ajánlunk egy kicsit messzebbi célpontot is. Az Alföld közepén fekvő Szolnok egy kb. másfél órás autóútra található Hajdúszoboszlótól, viszont ha vonattal mennénk, egy bő óra alatt meg is érkezhetünk.
Kiváló programlehetőséget nyújt felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt a 2016-ban nyílt szolnoki repülőmúzeum, a RepTár. Rossz idő esetén is érdemes számolni vele, hiszen több mint 4500 méter fedett kiállítótérrel is rendelkezik a múzeum, így ha az időjárás nem kedvez a kirándulásoknak, Tisza-parti sétáknak, akkor is kiválóan el tudjuk tölteni a szabadidőnket.

A RepTár-ról bővebben

A RepTár a kiállított tárgyakon túl (repülőgépek, helikopterek, haditechnikai eszközök) rengeteg interaktív eszközt is kínál, így a kisebbek sem fognak unatkozni, lesznek olyan hadirepülőgépek, amelyeknek a botkormánya mögé is beülhetnek. A múzeum körbejárása után pedig hatalmas játszótér – egyedi élményelemekkel – várja a gyerkőcöket.
Ha a múzeum bebarangolása után még van időnk, mindenképp tegyünk egy sétát a Tisza-parton, amely méltán tette Szolnokot híressé. Csodáljuk meg a 2011-ben átadott Tiszavirág-hidat – a kerékpárúttal is ellátott gyaloghidat – amely a belvárost köti össze a Tisza-ligettel. Ha esetleg biciklizni támad kedvünk, kiváló terep erre az alföldi város, hiszen síkság lévén a kevésbé edzettebbek és a gyermekek is jól fogják bírni a tempót. Ráadásul még biztonságos is, mivel a várost keresztül-kasul átszövik a kerékpárutak. Így akár a Zagyva-Tisza torkolatot is elérhetjük a part mentén.

További szolnoki élmények

Ha egy finom ebéden vagy vacsorán gondolkodunk, a híd melletti Galéria étterem kerthelyiségéből kitűnő kilátás nyílik a Tiszára. Közvetlenül az étterem mellett található a Szolnoki Zsinagóga épülete, amely 1940-ig funkcionált vallási épületként. Ezt követően az 1960-as években a város felújíttatta, és napjainkban a Szolnoki Galéria működik falai között. Jelenleg a Damjanich János Múzeum képzőművészeti gyűjteményét tekinthetjük meg benne.
Bár nem a turizmusáról híres, de mégis az egyik legélhetőbb magyar város Szolnok, amely az utóbbi években rengeteget szépült. Alföldi barangolásaink során mindenképpen érdemes felkeresni.

Megosztás