Megújult a hajdúszoboszlói fürdő és környezete

2022. október 18.

Látványosan megújult a híres hajdúszoboszlói strandfürdő környezete. Kevesebb autó, nagyobb nyugalom, számos élményelem és összességében egy megújult, de idilli jellegéből mit sem veszített városkép – ez fogadja mostantól az itt élőket és a városba látogatókat az Alföld fürdővárosában.

Méltóképpen megújult Európa legnagyobb fürdőkomplexumának turisztikai főutcája és a gyógyvízéről világhírűvé vált hajdúszoboszlói fürdőkomplexum előtti Szent István park.

Sikeresen lezárult Hajdúszoboszló komplex turisztikai fejlesztése, amelynek keretében kicsit több mint egy év alatt teljesen átalakult a strand és gyógyfürdő főbejárata előtti Szent István park egy része és a Mátyás király sétány. Mostantól egy attraktív sétálóutca, számos új kényelmi elem és élménypontok fogadják a helyieket és a pihenni érkezőket.

Szent István parki fejlesztés

Kicsiket és nagyokat egyaránt elkápráztatja majd például a kishajóúsztató, a végében egy guggoló, éppen papírhajóját a vízre helyező kislány bronzszobrával. Ahogy igazi különlegesség a Föld hangja installáció, amelynél a felszín alatt futó, a föld felett sárga tölcsérekben végződő, fémből készült elemek vezetik fel hozzánk a mélyebb rétegek morajlását. Minden bizonnyal az egyik legnépszerűbb helyszín a Mátyás Király sétányon végig futó hullám motívum végpontja lesz, amely egy 3D-s festményben szimbolizálja a termálvíz lelőhelyét jelentő mélységet.

Ezeken felül a sétányon három szökőkút, egy Debrecent és egy Hortobágyot jelképező térelem, néhány világító lávakő és egy pihenőpont is helyet kapott.

A fejlesztés további részletei

A zöldfelületeknek is kiemelt figyelem jutott a sétálóutca újragondolása során, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy összesen közel 2000 négyzetméteren telepítettek díszfákat, örökzöldeket, cserjéket és sziklakerti növényeket. Borítékolhatóan páratlan látkép lesz, ahogy a japán díszcseresznyék és az aranylombú gömb páfrányfenyők néhány éven belül zöldbe borítják a járókelők által megtöltött Mátyás király sétányt és annak környékét.
Ezek mellett többek között új parkolóhelyekkel, vidám tetőzettel felszerelt kerékpártárolókkal és szervizpontokkal, a gyógyfürdő főépülete mellett pedig új vendéglátóhelyiséggel, egy szociális blokkal és újonnan kialakított baba-mama váróhelyiséggel is bővült a korzó. Mindezek együttese pedig komoly garancia arra, a sétány méltó központja lesz az itt élők hétköznapjainak és a városba látogató turisták feltöltődésének egyaránt.

A turisztikai fejlesztést az önkormányzat, a Hajdúszoboszlói Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft., a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt., a Visit Hungary Nemzeti Turisztikai Szervezet Nonprofit Zrt. és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány konzorciuma a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázatán elnyert több mint kétmilliárd 77 millió forintból valósította meg.

Ünnepélyes átadás

A projekt ünnepélyes átadása 2022. október 21-én 11.00 lesz.

Témák: Mátyás Király sétány és Szent István park megújításáról szóló pályázat zárása,
projektelemek átadása; Turisztikai főszezon értékelése
Program:
11:00 – Köszöntők
11:30 – Ünnepélyes szalagátvágás
11:40 – Fotózás
11:50 – Közös séta keretében a projekt látványelemeinek megtekintése. A szobroknál az alkotó művészek rövid ismertetését hallhatják. A sétát kíséri a Zichy Géza Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekara és a Hajdúszoboszlói Főnix Látványtánc és Mazsorett Sportegyesület.

A sétány hivatalos avatása alkalmából a Mátyás király sétány vállalkozói szeretettel várják Hajdúszoboszló lakosságát egy kis ünnepi kóstolóra.

Megosztás