Miért szaunázunk, mi a legfőbb motiváció?

2020. január 21.

Egy ausztrál felmérést szerint a feszültségoldás, a társas kapcsolatok ápolása és a fájdalomcsillapítás a legfőbb ok, aminek érdekében rendszeresen szaunázunk.

Szaunázás jótékony hatásai

A kutatás megállapítja: a legtöbben a pihenés és a stressz csökkentése miatt szaunáznak. Persze ez nem azt jelenti, hogy csak ez a két ok jön számításba a wellness-szelés ezen formáját választóknál. Sokan használják ugyanis a szauna hőjét fájdalom enyhítésre (88 százalék) és a jobb minőségű alvás elősegítésére is.

Mindezek mellett a vérkeringés javítása érdekében 85 százalék szaunázik. Ugyanakkor magas azon válaszadók aránya is, akik a szociális kapcsolatok ápolása miatt tartják fontosnak az “izzadást”. A barátokkal való találkozás, a szaunázás közbeni beszélgetés 79 százaléknak motiváló. A hő segítségével történő meditációt pedig 68 százalék jelölte meg a szaunázás okaként.

A felmérésből kiderült az is, hogy a válaszadók többsége a diagnosztizált egészségügyi problémáik kezelése érdekében is szaunázik. A leggyakoribb panasz a hátfájás, amit az izom- és csontrendszeri problémák követnek.

A felmérés persze nem csak az okokat vizsgálta, hanem a szaunázás eredményeire is kíváncsiak voltak a kutatók. A kapott eredményekből kiderült például, hogy válaszadók kétharmadának a szaunázás hatására elmúltak az ízületi panaszaik. Illetve arra is fény derült, hogy a rendszeresen szaunázók között ritkábban fordult elő depresszió, szívbetegség és ízületi gyulladás.

Nem kérdés tehát, hogy szaunázni jó dolog. Ahogy az sem, hogy a wellness hétvége alatt mindenképpen célszerű élni a lehetőséggel. De ha van rá módunk, mindezt akár a hétköznapok részévé is tehetjük. A felmérés ugyanis megállapította, hogy azok, akik havonta legalább 5 alkalommal szaunáztak, sokkal magasabb mentális jóléti pontszámot jelöltek meg a tesztben, mint a szaunát ritkábban használók.

Te is szívesen szaunáznál a wellness alatt? Ha Hajdúszoboszlóra jössz és a wellness ezen módját sem hagynád ki, ezeket a szállodákat ajánljuk.

Megosztás