Ne a nyaralás alatt aludd ki magad

A nyaralás alatt nem érdemes az elmaradt alvások pótlására törekedni. A nyaralás kiváló lehetőség lehet arra, hogy végre felzárkózzunk kicsit az alvási időkkel.

Jó ötletnek tűnik, de valójában nem az. Korántsem tanácsos ugyanis az elvesztegetett alvásidőt egyetlen nyaralás alatt bepótolni. Egyrészt azért, mert így rengeteg extra élményről mondunk le, másrészt teljesen fel fog borulni a napi rutinunk, ami miatt még kimerültebbek lehetünk, mint a hétköznapok során.

Egyébként az emberek 70 százaléka évente legalább egy szabadnapot felhasznál arra, hogy bepótolja a hétköznapok során kimaradt alvásórákat. Sőt, 40 százalék öt vagy még ennél is több napot vesz igénybe mindehhez. Ahogy arra már fent is utaltunk, mindezt nem a legjobb ötlet.
pihenteto-alvas

A kimaradt pihentető órák nem pótolhatók

A hetek, hónapok alatt felhalmozott “alvás adósság” így ugyanis nem törleszthető. Ráadásul, ha plusz órákat alszunk, az teljesen felborítja az addigi ritmust. Szóval biztosra vehetjük, hogy másnap este már nem is fogunk túl jól aludni. De ez csak a túlalvásra vonatkozik. A szakértők azt javasolják: a nyaralást inkább arra kellene használni, hogy újra beállítsuk a helyes alvási ritmust. Vagyis szoktassuk magunkat a hét, maximum kilenc óra alváshoz. Ezzel sokkal többet segítünk a szervezetnek, mintha pár napig 10 órákat aludnánk. Amikkel egyébként a cirkadián ritmust is teljesen szétzúzzuk. Viszont, ha az új rutint választjuk, pár hét alatt sikerülhet bepótolni a korábban kimaradt órákat.

Változtass, csak pozitívan és aktívan

Nagyon úgy fest tehát, hogy ebben az esetben is a lassú, mértékletes módszer vezet eredményre. Meg persze az, ha valóban pihentető az alvás. Próbáljuk ki a nyaralás alatt, hogy milyen pozitívan hat az alvásra, ha minden nap mozgunk. És milyen mélyen tudunk aludni akkor, ha egészséges fogásokat eszünk, és este már nem fogyasztunk nehéz ételeket. De ha már nyaralunk, egyéb lazító szolgáltatásokat is próbáljunk ki. Úgy, mint a masszázs, az aromaterápia vagy a szauna. Ha ezeket igénybe veszed, garantáltan pihentető lesz az alvás.

A túlalvás kivédésére pedig remek módszer, ha már reggelre betervezel valami aktív programot. Mutatjuk, hogy Hajdúszoboszlón milyen lehetőségek közül választhatsz. Kattints ide a további információkért!

Megosztás