A hortobágyi Mátai Ménes vendégei számára több évtizede biztosítja népszerű programként a pusztai fogatozást, mely komplex program lehet egy csárda ebéddel kiegészítve.
A 10 órakor kezdődő program során a kivételes szépségű természeti tájjal, a Pusztával és a hozzá társuló szigorúan hierarchizált pásztortársadalom hagyományaival ismerkedhetnek meg a Puszta program résztvevői.
Eredeti környezetben tekinthetők meg a puszta jellegzetes legelő állatai, a látványos csikós bemutató és a híres pusztaötös. Máta puszta közepén áll az a négygémű kút is, mely a legnagyobb a Hortobágyon. A fogatozás után kellemes időtöltésre kínálnak lehetőséget az istállók, a Nyerges presszó felfedezése és K.Nagy József híres nádudvari keramikus műhelyének felkeresése is.
A Hortobágyi Csárda az alföldi pásztorkultúrához kapcsolódó gasztronómia hagyományainak jeles továbbvivője. A hortobágyi húsos palacsinta és a szürkemarha lábszárpörkölt mellett állandó kínálatában megtalálható az egyik leghíresebb pásztorétel, az alföldi gulyásleves is, mely kihagyhatatlan egy hortobágyi kirándulás alkalmával. Alapanyagául minden esetben a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. saját állományából származó magyar szürke szarvasmarha szolgál, mellé pedig a Hortobágyi Csárdában helyben sütött, friss kovászos kenyeret szolgálunk. A programunkban 12 órakor kezdődő csárdai ebéd során a gulyásleves után fánkot kínálunk.
Egyedi program
A program a főszezoni időszakra vonatkozik.
Jelentkezni a programra a hajdúszoboszlói Tourinform irodában lehetséges, a regisztrációs díjak megfizetésével. Az utazás egyénileg történik.
Jegyvásárlás és indulás helyszíne: Mátai Ménes, Nyerges presszó – Információ, 4071 Hortobágy Máta major 48.