Receptajánló Húsvétra

2020. április 8.

A húsvéti ünnepi hétvégén otthoni elkészítésre és fogyasztásra ajánljuk egy rég elfeledett hajdúsági receptet.

A korábbi években, már nagy erőkkel készültek a hajdúszoboszlói vendéglátók és szálláshelyek a húsvéti ünnep időszakára, kiemelten a vendégek fogadására. Sajnos most mindenkinek otthon kell maradni, viszont az ünnep az ünnep, így ezúton szeretnénk kedveskedni egy finom hajdúsági étel receptjével, melynek elkészítése és elfogyasztása, kellemes hajdúszoboszlói emlékeket idézhet otthonotokban.

Hajdúsági göngyölt hús – receptje

Próbáljátok ki a Hajdúsági göngyölt hús receptjét, mely reméljük elnyeri tetszéseteket és nálatok is a húsvéti ünnepi asztalra kerül valamilyen finom köret társaságában.

A Hajdúsági göngyölt hús egy régen elfeledett hajdúsági étel, melyet a hajdúszoboszlói Nagy Sándor a „Hódítás …a konyhában.” gasztro bloggere segítségével fedezhetünk fel újra.

Hozzávalók 4 fő részére

4 szelet sertéskaraj, 4 tojás, csemege uborka, só-bors, kevés olívaolaj vagy zsír (a hagyományos készítéshez), 1 nagy fej hagyma, 2dl tejföl, petrezselyem, metélőhagyma, 1/2 kg krumpli

Az étel elkészítésének menete

  • Főzzük keményre a 4 tojást majd ha kihűltek, szeleteljük fel őket. Ezt követően a karaj szeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk és mindegyikre méretüktől függően tojásszeleteket helyezünk.
  • Szeleteljünk fel néhány csemegeuborkát és ezeket sorakoztassuk a tojás tetejére. Ezt követően az egészet felgöngyöljük és hústűvel vagy ha az nincs fogpiszkálóval összefogatjuk.
  • Kevés olívaolajon vagy zsíron (hagyományos készítés) pirítsunk hagymát, tegyük mellé a göngyölt húsokat, erre egy kevés vizet öntünk és fedő alatt puhára pároljuk.
  • Ajánlott köretként cikkekre vágott serpenyős krumplival tálaljuk. Ehhez a krumplit sós vízben megfőzzük, nem túl puhára, majd serpenyőben aranybarnára pirítjuk egy kevés kakukkfű vagy tetszés szerinti zöldfűszer hozzáadásával.
  • Az étel megkoronázására a hús tetejére készítsünk metélőhagymával, petrezselyemmel és fokhagymával ízesített tejfölt, mely fokozza majd az ízélményeket!

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Megosztás