Slambuc, népi étkeink egyike

2020. április 24.

A legismertebb alföldi pásztor étel a slambuc, amely voltaképpen egy krumplis tészta, alapja a szalonnából kisült zsiradékban megpirított tészta és a hozzáadott burgonya.

A zsírban pirított, majd megfőtt tészták az egész országban elterjedtek, mégis a hajdúsági slambuc őrizte meg a legtovább ezt a hagyományt. A legősibb verzió elkészítéséhez nem kell más csak szalonna, krumpli és tészta, a lényeg pedig a pirítva kevergetés technológiája. Ezt a műveletet leghatékonyabban bográcsban lehet elvégezni, mint ahogyan az tették a régi időkben a pásztorok kint a pusztában, de az otthon maradás idején, egy lábos is megteszi, ahogy azt a lentiekben megosztott videóban is teszi Balla mama és kis kuktája a Nosalty főszerkesztője Andris.

A slambuc az egyik olyan étel, amelyet elkészítettek volna a hajdúszoboszlói vendéglátók az idei Népi étkek fesztiválján, de mivel a rendezvényt nem lehetett megtartani, így a virtuális térben ajánljuk számotokra, hogy próbáljátok elkészíteni és felidézni a hajdúszoboszlói gasztronómiai élményeket.

Az elkészítéshez két recept leírást is ajánlunk részetekre, melyeket az alábbiakban találtok:
Slambuc Balla mama módra
Hagyományos slambuc a Hajdúságból

Megosztás

A weboldal használatával hozzájárul a sütik használatához. Részletek...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close