Slambuc, népi étkeink egyike

2020. április 24.

A legismertebb alföldi pásztor étel a slambuc, amely voltaképpen egy krumplis tészta, alapja a szalonnából kisült zsiradékban megpirított tészta és a hozzáadott burgonya.

A zsírban pirított, majd megfőtt tészták az egész országban elterjedtek, mégis a hajdúsági slambuc őrizte meg a legtovább ezt a hagyományt. A legősibb verzió elkészítéséhez nem kell más csak szalonna, krumpli és tészta, a lényeg pedig a pirítva kevergetés technológiája. Ezt a műveletet leghatékonyabban bográcsban lehet elvégezni, mint ahogyan az tették a régi időkben a pásztorok kint a pusztában, de az otthon maradás idején, egy lábos is megteszi, ahogy azt a lentiekben megosztott videóban is teszi Balla mama és kis kuktája a Nosalty főszerkesztője Andris.

A slambuc az egyik olyan étel, amelyet elkészítettek volna a hajdúszoboszlói vendéglátók az idei Népi étkek fesztiválján, de mivel a rendezvényt nem lehetett megtartani, így a virtuális térben ajánljuk számotokra, hogy próbáljátok elkészíteni és felidézni a hajdúszoboszlói gasztronómiai élményeket.

Az elkészítéshez két recept leírást is ajánlunk részetekre, melyeket az alábbiakban találtok:
Slambuc Balla mama módra
Hagyományos slambuc a Hajdúságból

Megosztás