Szoboszló, a kezdeti időkben

2020. május 7.

A mostani blog bejegyzésünkben Hajdúszoboszló város történetének kezdeteiről mesélünk neked röviden.

Ezt biztosan tudod

Hajdúszoboszló az Alföldön, közelebbről a Tiszántúlon, azon belül a Hajdúságon, annak is a déli részén fekszik, Debrecentől 22 kilométerre, a Hortobágyhoz igen közel, ha már jártál az ismert üdülőhelyen, akkor ezt biztosan tudod. Valamint azt is, hogy a város a gyógyvizéről vált híressé és alakult itt ki egy több mint 30 hektáros területen a kedvelt fürdőkomplexum, ahol napjainkban már nem csak a termálvízre épült Gyógyfürdő, de szabadtéri Strand, egy 15 csúszdás Aquapark és egy 3 szintes fedett élményfürdő is ahol gyógy-, wellness-, és szórakoztató szolgáltatások vehetők igénybe.

Hogyan is kezdődött

Azt biztosan nem tudod, hogy a gyógyvíz felfedezése előtt, milyen volt az élet Hajdúszoboszlón. Ha visszatekerjük az óra mutatóját, vagy inkább a naptár lapjait pörgetjük vissza évszázadokkal, Szoboszló nevével „Hajdú” nélkül találkozhatunk először írásos formában. Egészen pontosan a garamszentbenedeki apátság 1075-ben kelt alapítólevelében, még ennél is pontosabban, annak 1217-ben kelt megerősítő átiratában, mégpedig így: Zobuzlou wasar, mely település vásártartási joggal rendelkezett.

Pusztulás és újjászületés

A település mellett a középkorban fontos sószállító útvonal haladt el, és hogy Szoboszlón élénk kereskedelmi tevékenység folyt akkoriban, azt gazdag korabeli éremlelet bizonyítja. A török hódoltság alatt portyázó török és krími tatár csapatok fenyegették a környéket, fosztogattak, raboltak. 1594-ben egy ilyen tatár horda felégette Szoboszlót és a környező jobbágyfalvakat. A vidék a 16. század végére majdnem teljesen elnéptelenedett, és a fenyegetettségnek köszönhetően nem is igen nőtt a népesség. egészen az 1606-os évig. Ekkor történt, hogy Bocskai István betelepítette a hajdúkat Szoboszlón fekvő birtokaira.

Megosztás