A legszebb szuvenír Szoboszlóról

2016. november 8.

A Hajdúszoboszlótól csupán 20 percre található Nádudvar a fazekasság otthona. Gyakorlatilag a város keletkezésével egy időben, több száz évvel ezelőtt alakult ki a fazekasság is.

Több fazekas család is élt itt, de a legrégebbi, a nevében is Fazekas dinasztia 300 éve kötődik a faluhoz. Az 1950-es évek elején újjáélesztették a fekete kerámia ősi hagyományát, amiért még a határon túlról is rengetegen eljönnek ide.

TIPP: Mindenképpen érdemes akár magunknak, akár szuvenírnek hazavinnünk néhányat. A nádudvari fekete kerámiák megvásárolhatóak a Hajdúszoboszló Tourinform irodájában.

Nádudvari fazekas mesterek

Nádudvar főutcáján 1992-től nézhetjük meg a több rangos díjjal kitüntetett Fazekas Lajos műhely galériáját, ahol a régi, hagyatékból származó kerámiák mellett a Népi Iparművészeti tanácsnál folyamatosan zsűriztetett mai munkáit is kiállította. A művész maga vezet körbe a műhelyben és az udvaron, beavat a fazekasság kulisszatitkaiba: a korongozás, a sikálás, az égetés művészetébe. Megmutatja a mesterfogásokat, amit akár mi magunk is kipróbálhatunk (a gyerekek imádnak egy kicsit “agyagozni”!). A műhely a nagy érdeklődés és a mester munkái miatt csak előzetes bejelentkezéssel látogatható, és nem érdemes kihagyni (Előzetes egyeztetés ezen a számon lehetséges! 06 30/968-0940).

Hajdúszoboszlói Fazekasház

A nádudvari műhelyek igen népszerűek, azt viszont kevesebben tudják, hogy a szintén a dinasztiához tartozó Fazekas István otthona Hajdúszoboszlón, egy hagyományos, nádfedeles házban volt. A ház az idei évben egy felújítást követően újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt, mely már muzeális intézmény is ettől az évtől. A hajdúszoboszlói Fazekas-ház jelenleg az alföldi parasztság tárgyi kultúrájának darabjait bemutató, Kézbe illő hagyomány című állandó és Madárka, madárka című időszaki kiállítással várja látogatóit. Utóbbi első része a fazekasmester műhelyét mutatja be, a belső, kisebb térben pedig madármotívumos tárgyak kerültek elhelyezésre.
Ez a hangulatos, és a fürdőváros forgataga után igazi nyugalmat nyújtó múzeum minden nap látogatható 10.00-18.00 között.

Megosztás