Hajdúszoboszló környéki barangolások – Bátorligeti ősláp

2020. november 28.

Hajdúszoboszló a „Hortobágyi Nemzeti Park – a Puszta” néven világörökségi helyszínként jegyzett terület szomszédságában található, ahol számos természeti kincs található, mint a Bátorligeti ősláp is.

A következő állomásunk a Délkelet-Nyírségben található Bátorligeti őslápos területére vezet. Ha még sosem hallottál róla, és érdeklődsz az érintetlen természeti kincsek és botanika iránt, akkor ezt a blogbejegyzésünket mindenképp neked ajánljuk!

Néhány információ a Bátorligeti Őslápról

Idén 70 éve történt, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében fellelhető 53 hektárnyi területet védettnek nyilvánították, az oltalom alatt álló vidék természetvédelmi kezelője pedig már huzamosabb ideje a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság. Az ősláp Hajdúszoboszlótól szűk másfél órányi – tehát kicsit hosszabb autóútra – található, de mindenképp megéri a fáradságot ide ellátogatni. Olyan különleges botanikai és állattani értékekkel találkozhatunk itt, amelyek fennmaradásukat a terület egyedi mikroklímájának köszönhetik.

Az ősláp megismerése tanösvényen, szakvezetéssel

Tavasztól őszig látogatható az ősláp és a tanösvény, kizárólag szakvezetéssel, előzetes bejelentkezés alapján. Az északi oldalon kiállítóteret hoztak létre, ahol bemutatják a láp kialakulását és élővilágát; diorámákkal és terepmodellekkel teszik érthetővé, szemléletessé a védett terület keletkezését. Neves alkotóművészek rajzai, festményei jelenítik meg az élőhelyeket és fajokat.

A természeti értékeket kímélni kell, így a tanösvény kb. 150 méter hosszú pallóút segítségével teszi lehetővé, hogy a látogatók a lélegzetelállító helyszíneket is be tudják barangolni vezető irányításával, és a túra végén száraz lábban tudjanak hazaindulni.

Idén a bemutató egységeket korszerűsítik egy pályázati forrás felhasználásával, így jövőre újult erővel várják a felnőtt és gyerekcsoportokat egyaránt.
Látogassatok el ti is országunk eme példátlan természeti csodákat tartogató elszigetelt kis részébe! Ígérjük, nem fog csalódást okozni.

Megosztás