Ikonikus épületeink-Katolikus templom

2021. február 18.

A hajdúszoboszlói katolikus templom kicsi, bár, de messze földön híres, hiszen a hetvenes évek végén megfordult itt II. János Pál pápa is, még krakkói bíboros-érsek korában.

Bővebben a templomról és freskóiról

Habár a hajdú települések a lakosságának legnagyobb hányada református vallású volt, a katolikus egyház is épített templomot mégpedig barokk stílusban. Mária Terézia rendelkezésére 1777-ben kezdődtek el a munkálatok, felszentelésére azonban csak később, 1788-ban került sor. A templom védőszentje Szent László királyunk lett, aki a monda szerint vizet fakasztott a sziklából. Ezt a jelenetet pedig meg is örökíti a szentély falán lévő freskó.

Az, hogy a templomnak a 18. század végén miként választottak védőszentet, előrevetítette vajon a szoboszlói víz fakasztás csodás történetét? Nem tudhatjuk, de az bizonyos, hogy később ez a jelenet is helyet kapott a templombelsőben. A helyi történeteket ábrázoló freskósorozat a diadalív belső oldalán látható. Bal szélen láthatjuk a település életében egykor fontos szerepet betöltő juhtenyésztő pásztorkodást megelevenedni. A középsőn a fúrótornyot a fürdővel. Jobb szélen egy csodás gyógyulás hátterében pedig maga a templom látható.

Megosztás