Lazuljon a szoboszlói gyógyvízben

Azért tudunk jobban ellazulni a termálvízben, mert a forró vizes fürdő “csak” ellazít, míg a gyógyvíz más egészségügyi panaszokat is kezel, méghozzá a bőrön keresztül is. Sima forró vizes pezsgőfürdőben is jó lazítani, de termálvízben talán még ennél is jobb. Hogy miért?

Miért is válasszuk a természetes gyógyvizeket?

A természetes gyógyvizek ugyanis szén-dioxidban gazdagok, ami lehetővé teszi, hogy a vízben lévő ásványi anyagok gyorsan felszívódjanak és belsőleg is kifejtsék a gyógyító hatást. Ezzel szemben a csapvíz külsőleg kezel, és csak a hő az, ami gyógyít. Persze ennek a jelentősége sem elhanyagolható, főleg, ha a fürdőzéskor még különféle aromákat is használunk. Vagyis ha az ellazulás a cél, a forró vizes pezsgőfürdő is segíteni fog. Viszont ha ennél többet is szeretnénk, akkor termálfürdőbe kell mennünk.

hungarospa-gyogyfurdo-relax

Főleg, ha a bőrünknek is szeretnénk igazán jót tenni, ugyanis a gyógyvizek pH értéke vagy alacsony (3 pH, vagy alatta) vagy magas (8,5 felett). Az alacsony fertőtleníti a bőrt, míg a magas – olyan mint a lúgos fürdő – méregteleníti, tisztítja a testet. Ezzel szemben a sima vizek pH értéke átlagosan 7, aminek nincs különösebb jótékony hatása a bőrre nézve.

Ugyanakkor azt is érdemes tudni, hogy a természetes vizek, azaz a termálvizek magasabb arányban tartalmaznak sziliconsavat, aminek mineralizáló és bőr stabilizáló hatása is van. Plusz van bennük só. Ami lehetővé teszi, hogy fürdőzés közben sokkal jobban ellazuljunk, mint a sima, csapi vízzel töltött medencében. Ráadásul a só tisztítja a légutakat is. És ez csak néhány alaptulajdonság. A termálvíz ugyanis lehet gyógyvíz is – ahogy erre fent is utaltunk -, nem csak magas hőmérsékletű természetes víz. Ez azt jelenti, hogy a hő mellett a különféle gyógyító összetevők is jótékonyt hatást fejtenek ki. Ahogy az Hajdúszoboszlón is történik.

hajduszoboszlo-hungarospa-gyogyfurdo

Mitől egyedi a hajdúszoboszlói gyógyvíz?

Az itt felszínre törő termálvíz ugyanis alapjaiban véve jódos, brómos, konyhasós, hidrogén-karbonátos. De azt is kimutatták, hogy tartalmaz bitument és ehhez kötődő ösztrogént, továbbá különböző nyomelemeket is. Úgy, mint titánt, vanádiumot, rezet, cinket, ezüstöt, stronciumot, báriumot és ólmot is. Ezek az összetevők pedig lehetővé teszik, hogy szoboszlói termálvíz az ízületi gyulladásoktól kezdve a sportsérüléseken át a meddőségig számos panasz esetén nyújtson segítséget.

Ha kíváncsi lennél, hogy pontosan milyen betegségek kezelésére ajánlott az itteni gyógyvíz, ide kell kattintanod.

Megosztás