Gyógyulás

Hajdúszoboszló a gyógyvíz jótékony hatásainak köszönhetően országosan ismert és elismert gyógyfürdőhely.

Azzal a céllal gyűjtöttük össze az alábbi információkat, hogy a gyógyvíz jótékony hatásairól, a gyógyászati kezelések és szolgáltatások bő választékáról helytálló információkat adjunk azon kedves vendégek részére, akik Hajdúszoboszló városát választják utazásuk és gyógyulásuk céljául.

Az alábbiakban a hajdúszoboszlói fürdőkomplexum és a város egyéb gyógyászati szolgáltatásait szeretnénk figyelmébe ajánlani azért, hogy Hajdúszoboszló gyógyító arcát bemutassuk, mely biztosítja a felnőtt korosztály számára a fürdőzés, a gyógyulás, valamint a rekreáció lehetőségét!

1. Hajdúszoboszlói „forró arany”

A 73°C fokos hévíz 1090,87 méter mélységből tör a felszínre. Neves kutatók véleménye szerint, „a hajdúszoboszlói víz a maga nemében egyedülállónak tekinthető, hozzá hasonló összetételű és hőmérsékletű víz nem ismeretes”. Dr Bodnár János

„A hajdúszoboszlói víz ötszörösen hígított tengervíznek tekinthető és nem más, mint a triaskori tenger felidézett szelleme.” Dr Dalmady Zoltán

A víz összetétele

Alkotórészek: mg/l
Kálium 18
Nátrium 1260
Ammónium 11,2
AKálcium 12
Magnézium 1,8
Vas 0,14
Mangán <0,02
Lítium 0,30
Alumínium
A kationok összege 1303,44
Nitrát <1,00
Nitrit <0,01
Klorid 1030
Bromid 8,30
Jodid 6,85
Fluorid 1,5
Szulfát <10
Hidrogénkarbonát 1720
Szulfid 0,24
Összes foszfát
Karbonát
Az anionok összege 2766,89
Metaborsav 93
Metakovasav 52
Szabad szénsav 33
Oldott oxigén 5,4
Arzén <2
Összesen 4253,73
Rádiumemanáció Rn 1,40×10-10 Curie

2. Javallatok, ellenjavallatok

A gyógyfürdőben alkalmazott fürdőkúra gyógyító hatást fejt ki a következő betegségek esetén

 • ízületi gyulladások, elváltozások,
 • a gerinc gyulladásos megbetegedései,
 • idült idegfájdalmak, ideggyulladások,
 • gyermekbénulás, agyvérzés, agyműtét,
 • izomfájdalmak, csontsérülések, sportsérülések utókezelése,
 • érszűkületek egyes formái,
 • idült nőgyógyászati megbetegedések, meddőség,
 • idült bőrbetegségek (ekcéma).

Ellenjavallatok

 • gyulladásos megbetegedés,
 • rákos, rosszindulatú daganatos megbetegedés,
 • keringési elégtelenség, súlyos vérnyomás emelkedés,
 • súlyos központi idegrendszeri megbetegedés,
 • fertőző betegség, TBC, fertőző, undort keltő bőrbetegség,
 • terhesség.

3. Központban az egészség Hajdúszoboszlón – Gyógyhatás, prevenció, rekreáció

A hajdúszoboszlói gyógyvíz gyógyhatását bizonyítja a hosszú évek folyamán meggyógyult betegek és visszajáró vendégek magas száma. A gyógyítás ténye sajnos egészségügyi problémát feltételez, mely megfelelő életmód segítségével megelőzhető lenne.

A prevenció elsődleges szerephez jutott az egészség megőrzésében és a betegségek elkerülésében. Az egészség még összetettebb megőrzését teszi lehetővé a rekreáció, melynek célja a testi-lelki egészség fenntartása és folyamatos ápolása a mozgás és a természet jótékony hatásainak, valamint kulturális élmények segítségével. Az életforma harmonizálása ily módon eredményezi testünk és lelkünk teljesítményének optimalizálását.

A Hajdúszoboszlóra érkező vendégek gyógyulhatnak, a szórakozás és kikapcsolódás mellett megőrizhetik egészségüket.

4. Állapotfelmérő orvosi vizsgálat

A gyógy-, és wellness kezelések igénybevétele előtt a gyógyfürdőben és kihelyezett terápiákon, valamint a wellness szállodákban szakemberek biztosítják a vendégek egészségi állapotának felmérését és a megfelelő kezelések megválasztását.

A szakorvosok reumatológiai szakrendelésen személyes konzultáció alkalmával megállapítják a beteg tünetei alapján a lehetséges betegséget, problémát és enyhítésére gyógyfürdő kezeléseket írnak fel a vendégeknek. A gyógyhatás elérése érdekében kúra alkalmazása javasolt, mely legalább 15 kezelésből áll.

5. Hajdúszoboszlói gyógy-kúra

A Hajdúszoboszlón alkalmazott gyógykezelések alapja a gyógyvíz, a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben minden hidroterápiás kezelés (súlyfürdő, víz alatti sugármasszázs, víz alatti gyógytorna, szénsavas fürdő) gyógyvízzel történik. A gyógyhatást szakmai vizsgálatok és hosszú évek tapasztalatai igazolják, a jótékony hatás azonban a kedvező klimatikus környezet, a békés kisvárosi hangulat együtteseként realizálódik.

A komplex programok a gyógyvíz jótékony hatásit ötvözik az igényeknek megfelelően. A szakorvos által összeállított kúra elemei a következők lehetnek: hydro-balneoterápiás kezelés, ivókúra, inhaláció, iszapkezelés, fizikoterápia, gyógytorna, elektroterápia, ultrahang terápia, fényterápia.

6. Masszázs, Mozgásterápia

A hajdúszoboszlói fürdőkúra legismertebb és legkedveltebb elemei a masszázs és a gyógytorna. A betegségek és elváltozások által okozott fájdalmak megkeseríthetik az életet, azonban elkerülhetőek, vagy csökkenthetőek a gyógytorna és a masszázskezelések alkalmazásával.

A masszázs nem csak megnyugtatja testünket, lelkünket, de a szeretet érzését kiváltó hormonok termelődését is előmozdítja és segíti a gyógyulást. Kiemelten gyógyító hatású a tradicionális svéd masszázs, mely kedvezően hat az izmokra, javítja a vérkeringést, csökkenti a fáradtságot.

A gyógytorna az a fajta sport, amelyet azok is alkalmazhatnak testük egészségének megőrzésében, akik mozgásszervi vagy egyéb problémáik miatt más sporttevékenységet nem végezhetnek. Jótékony hatásinak köszönhetően olyan mozgásforma ez, mely segít fenntartani egészségünket és terápiás hatással is bír.

7. Terápiás kezelés

A hajdúszoboszlói gyógyvíz áldott hatásait nemcsak a gyógyfürdő vendégeként, hanem egyes helyi szálláshelyeken is igénybe vehetik a városba érkező vendégek.

Hajdúszoboszlón a központi gyógyfürdő mellett a helyi szállodák fürdőiben is biztosított a gyógyvizes kúra lehetősége. Napjainkban a hangsúly a komplex fizioterápiás kezelésen van, tehát a fürdőkúrát egyéb eljárásokkal pl. gyógytornával, mechanoterápiával, elektroterápiával egészítik ki.

Szeretne időben értesülni a programokról?Iratkozzon fel hírlevelünkre itt!

A gyógy-szolgáltatások igénybevétele során Hajdúszoboszlón nemcsak a gyógyfürdőben, hanem a kihelyezett terápiákon is ugyanaz a minőség és szakértelem várja a vendégeket.

[Nincs ilyen galéria]
Megosztás