Őszi Örökség Napok a Bocskai Múzeumban

2014. október 16.

Az őszi múzeumok fesztiválja keretében három alkalomból álló Őszi Örökség Napok elnevezésű rendezvénysorozat indul a hajdúszoboszlói Bocskai Múzeumban.

A rendezvényről

Az örökség napok keretében három tematikus rendezvény kerül megrendezésre, az első Dömötör napja alkalmából, melyen a juh tartás és a szőlőművelés lesznek a program fő ihletői. Ezt követően a második alkalommal a „Befőzéstől az aszalásig” elnevezéssel egy egész délután alkalmával a hagyományos befőzési technikák kerülnek terítékre, a hazai ízek társaságában. Végül pedig az advent idején a karácsonyi szokásokkal, hagyományokkal és ételekkel ismertetik meg az érdeklődőket a szervezők.

Részletes program

Dömötör-napi juhtor

október 25., szombat, 14.00 – 18.00

Dömötör napját (október 26.) juhászújévnek is nevezték, mert ezen a napon számoltak el a fogadott juhászok gazdáikkal, ami után több napon át tartó mulatságot rendeztek. Ezt az eseményt akkor juhászbálnak, juhtornak és dömötörözésnek is nevezték. „Dömötör juhászt táncoltat” – ahogy a nádudvari mondás is tartja. Hajdúszoboszlón Dömötör napján hagyományosan állatvásárt tartottak. A Dömötör-nap és a szüretek hagyományát felidézve programunk a következő lesz:

14.00 – 18.00 gyerekfoglalkozások (szőlőtaposás, darálás, préselés)
16.00 – 16.30 előadás
– Kovács László Erik: Magyar elemek az UNESCO szellemi kulturális örökség listáján. A kunsági birkapörkölt.
16.30 – 16.50 ismertetők
– Sipos Anita Csilla: A kőszegi szőlőjövés ünnepe.
– Magdus Andrea: Emmausz-járás Bólyban.
16.50 – 17.10 filmvetítés
– Jeles napok, népszokások (szeptember-október)
17.10 – 18.00 bor- és gomolyakóstoló
A rendezvény folyamán megtekinthető egynapos kamarakiállításunk: Néprajzi kincseink I. (A juhtartás és a szőlőművelés eszközei)

Befőzéstől aszalásig

november 15., szombat, 14.00 – 18.00

Az augusztustól novemberig tartó időszak hagyományosan a gyümölcsfeldolgozás időszaka is volt a magyar paraszti kultúrában. Ekkor főzték be a lekvárokat, tették el a befőtteket, aszalták a gyümölcsöket, amiből a család téli vitaminszükségletét fedezték. Ezt az időszakot, a hagyományos tartósítás különböző formáit idézi meg rendezvényünk, melynek programja a következő:

14.00 – 18.00 gyerekfoglalkozások
16.00 – 16.30 előadás
– Dr. Lovas Kiss Antal: A hagyományra épülő fesztiválok identitás-fejlesztő szerepe
16.30 – 16.50 ismertetők
– Turcsányi Dániel: A nagytárkányi pálinkafesztivál
– Pákozdi Dávid: A szilvalekvárfőzés szatmár-beregi hagyománya
16.50 – 17.10 filmvetítés
– Jeles napok, népszokások (november)
17.10 – 18.00 lekvár-, szörp- és pálinkakóstolás
A rendezvény folyamán megtekinthető egynapos kamarakiállításunk: Néprajzi kincseink II. (A múzeum kerámiagyűjteménye)

Karácsonyi kaláka

december 20., szombat, 14.00 – 19.00

Advent a karácsonyi készülődés négyhetes időszaka. A vallási közösségekben a böjt, a hajnali misék, az elmélyülés ideje, amely szigorúan mentes a zenés-táncos mulatságoktól. Ekkor készülnek fel a kántálók, a betlehemesek a karácsonyesti köszöntésekre. A közösségi készülődés hangulatát eleveníti fel múzeumi programunk is:

14.00 – 18.00 gyerekfoglalkozások (karácsonyfadíszek készítése)
16.00 – 16.50 előadás, kerekasztal-beszélgetés
– Kovács László Erik – Szilveszteri szokásunk, a szoboszlói csergetés. Kerekasztal-beszélgetés a csergetés UNESCO listára való jelölésének lehetőségéről.
16.50 – 17.10 filmvetítés
– Jeles napok, népszokások (december-január)
17.10 – 18.00 Forralt bor, mézeskalács-, bejglikóstolás
18.00 – 18.30 záró program
Urálás (népzenei előadás)
A rendezvény folyamán megtekinthető egynapos kamarakiállításunk: Néprajzi kincseink III. (Betlehemek és egyéb szokástárgyak)

A rendezvény plakátja

Őszi Örökség Napok a Bocskai Múzeumban

Megosztás

A weboldal használatával hozzájárul a sütik használatához. Részletek...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close