Járd végig a csárdák útját

2016. november 7.

Ismerd meg a legjobb csárdákat Hajdúszoboszló közelében, némelyik csak múzeumként, de a legtöbb még ma is működő vendéglátóhely, ahol az étlap étkeit is meg kell kóstolnod!

Csárdák Hajdúszoboszló környékén

A csárdára ma már sokszor csak étteremként gondolunk, holott egyben a történelem őrzői, közös örökségünk részei is. A megfáradt kereskedőknek, vándoroknak nyújtottak élelmet és szállást, ezért olyan forgalmas utak mentén épültek, mint például a Só-út a Hortobágyon. A középkorban itt vitték a máramarosi sóbányákból tutajon szállított sót a tiszafüredi révtől. A „Csárdák útja” tematikus útvonal visszarepít bennünket az akkori kereskedők világába, miközben persze jól is lakhatunk. Ismerd meg a Hajdúszoboszlótól félórányi autózással elérhető Hortobágyi Nemzeti Park területén kialakított „Csárdák útja” útvonal állomásait:

„Csárdák útja”

Hortobágyi Nagycsárda

A 18. században, népi klasszicista stílusban épült fogadó az Alföld legnagyobb csárdája, és a Hortobágy legrégebbi építménye. A Kilenclyukú hídnál található étterem a Hídi vásárban is központi helyet töltött be és tölt be mai is a hortobágyi vendéglátásban. Ma izgalmas kiállításon nézhetjük meg a történetét, a pusztai közlekedést és a csárda híres vendégeit. Felpróbálhatjuk a korabeli ruhákat és ezt fényképen is megörökíthetjük is, valamint az ízletes hortobágyi fogásokat is megkóstolhatjuk itt.

Patkós Csárda, Tiszafüred

Hagyományos piroskockás-terítős vendéglő kemencével, ahol nyáron a kerthelyiségben ülhetünk le. A magyar konyha klasszikus fogásaiból választhatunk, de ha helyi ételeket szeretnénk kipróbálni, válasszuk a hortobágyi húsos palacsintát, a tiszai ponty halászlét, a betyárbatyut tócsnival, vagy a hortobágyi burkolt velőt.

Meggyes Csárda

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság 1975-ben mentette meg és újította fel az akkor raktárnak használt századfordulós csárdát. A hangulatos pusztai környezetben található épület helyiségeiben korabeli bútorokkal és eszközökkel rendezték be a csárda múzeumot. Így láthatjuk, milyen volt a tisztaszoba, a füstös konyha, az ivó és a csárdás szobája.

Csárdák a Hajdúszoboszlón

A Kemencés Csárda Hajdúszoboszlón ugyan nem az útvonal része, de a városban járva kihagyhatatlan, ha csárda hangulatra vágyunk. A csárda egyben ötvözi a modernet a hagyományossal és csupán 100 méterre található a fürdő bejáratától. Az olyan isteni magyaros ételek mellett, mint a malacsült vagy a rántott libamáj, kiváló választás lehet, de ha már itt járunk, ne hagyjuk ki a kemencében sült ételeket sem.
Hajdúszoboszló másik csárda hangulatú vendéglátóhelye az Admirális Halászcsárda, ahol kifejezetten ajánlott a kiváló tiszai és a közeli halastavakból származó, jó minőségű halakból készült ételek kipróbálása. Valamint ajánljuk a várostól 5 km-re fekvő Tuba Tanya meglátogatását, ahol a hagyományos magyar ételek, nagymamánk konyhája, gyerekkori kedvenceink és a tanyaudvar, a konyhakert nyújtotta szezonális alapanyagok befolyásolják a kínálatot, de egyszer mindenképpen megéri betérni ide. Előzetes bejelentkezés szükséges.

Megosztás